Očuvanje vrste
0

Leonardo DiCaprio će se zauzeti za indijske tigrove

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Holivudski glumac Leonardo DiCaprio će svoju slavu staviti u službu indijskog tigra, životinjske vrste kojoj prijeti istrebljenje, izjavio je u subotu jedan zvaničnik indijske vlade.

Leonardo DiCaprio i indijski ministar za okoliš Jairam Ramesh sastali su se u petak u New Yorku, na prijemu koji je organizirala nevladina organizacija "Coalition for Rainforest Nations (CfRN).

"Glumac se sastao s ministrom i kazao mu kako želi da senzibilizira javnost u vezi s indijskim tigrom", objasnio je agenciji AFP jedan zvaničnik iz ministarstva koji je želio da ostane anoniman.

Prema istom izvoru, glumac je "planirao da dođe u Indiju i učestvuje u očuvanju vrste".

Procijenjeno je da ima oko 1.350 indijskih tigrova, što je malo više od trećine od 3.700, koliko ih je bilo 2002. godine.

Premijer Manmohan Singh je prije dvije godine formirao agenciju za borbu protiv krivolova i jednu brigadu za zaštitu tigrova sastavljenu od bivših vojnika.

Uprkos naporima, krivolovci su ubili 32 tigra u 2009. godini, a ove godine tri, saopćilo je Udruženje za zaštitu divljh životinja u Indiji.

Zabranjeno je loviti tigra svuda u svijetu, ali njegova koža, pandže i kosti su na velikoj cijeni u Kini i u jugoistočnoj Aziji gdje im se pridaju ljekovita svojstva, smatraju stručnjaci za okoliš.