Preminula u 76. godini
84

Legendarna Jane Birkin posjetila je opkoljeno Sarajevo 1994. godine: Jedna stvar me oduševila

D. J.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pjevačica i glumica Jane Birkin preminula je jučer u 76. godini života, a ova legendarna englesko-francuska zvijezda imala je posebnu vezu sa Sarajevom.
Naime, Jane je bila i veliki borac za ljudska prava, a Sarajevo je prvi put posjetila 1994. godine dok je glavni grad BiH bio opkoljen.

Zajedno s nekolicinom svojih prijatelja Jane je te godine došla u Sarajevo koje je prolazilo kroz najteže trenutke u svojoj historiji kako bi posjetila svog prijatelja, Francisa Bueba, osnivača Francuskog kulturnog centra Andre Malrauxa. Tada je postala prvom kumom istoimenog kulturnog centra – prvog u Bosni i Hercegovini.

Jane je više puta u svjetskim medijima govorila o onome što je vidjela tada u Sarajevu i kako je sama istaknula, "etničkoom čišćenju koje provode ultranacionalistički Srbi".

Međutim, ostala je oduševljena ponosm koji su pokazivali stanovnici tog grada koji su na sve načine pokušavali živjeti normalno u nenormalnim uvjetima.

"Naišla sam na ponos, isti onaj o kojem mi je govorila sestra mog muža: Usred nacističkog progona, njihovi roditelji slali su je na satove klavira, čak i ako je to značilo da mora hodati 10 kilometara."

Jane je Sarajevo ponovno posjetila 2004. godine kada je u Bosanskom kulturnom centru održala koncert pod nazivom Arabesque - u sjećanje na njenog supruga Serga Gainsbourga.