Internet dvoboj
0

Kutcher porazio medijskog giganta CNN

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Poznati glumac Ashton Kutcher izazvao je najpoznatiju svjetsku medijsku kuću CNN na 'internet dvoboj'. On je još u utorak započeo utrku s ciljem da privuče milion osoba da prate ono što on radi na Twitteru. Iako su čelni ljudi CNN-a govorili da on nema šanse, slavni Ashton je uspio pobijediti medijskog giganta.

Nakon nekoliko dana internet utrke glumac Kutcher uspio je postati prvi mikrobloger koji je okupio milion fanova i to pobijedivši jednu od vodećih medijskih kuća, CNN, koja je do te brojke došla tek nešto više od pola sata kasnije.

Nakon pobjede voditelj popularne MTV-jeve emisije "Punk´d" svojim fanovima se zahvalio video porukom, a na Twitteru se oglasila i slavna Oprah riječima: "Zaista se osjeća dah 21. stoljeća".

Inače, suprug slavne Demi Moore je već i ranije rekao da ovaj dvoboj za cilj ima humanitarne svrhe, tako da se Ashton zavjetovao kupiti deset hiljada mreža za zaštitu od komaraca u zemljama razvoja, povodom Dana borbe protiv malarije, a isto to je učinila i kuća CNN. Također, Oprah Winfrey je obećala donirati 20.000 mreža.

Dvoboj medijske kuće CNN i Ashtona Kutchera doprinijeo je još većoj popularnosti stranice za mikro-blogovanje, Twitter. Smatra se da ovaj internet portal za društveno umrežavanje koji je osnovan 2006. godine za sada broji blizu pet miliona članova, a putem njega komuniciraju brojne slavne osobe.

Veliku popularnost ova stranica je stekla zbog toga što omogućava slanje besplatne poruke nazvane „tweets“, dužine 140 karaktera kojom navodite šta tog trenutka radite ili obavještavate javnost o nekom događaju, a poruka je vidljiva svim korisnicima servisa.

Tweeter je prošle koristio čak i sadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama tokom svoje predizborne kampanje.