Ima smisla za humor
15

Kraljica Elizabetha je vrlo duhovita, neke šale otkrivene u knjizi Karen Dolby

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kraljica Elizabeta je na čelu kraljevske porodice više od šest destljeća. Iako je njena vladavina sve vrijeme bila besprijekorna, ipak je znala napraviti neke zločeste poteze, kao što su predvođenje povijesnog izleta u Gani te kritiziranje serije "Downton Abbey" zbog historijskih činjenica koje nisu bile tačne, piše Popsugar.

Iako je gotovo uvijek ozbiljnog izraza lica, kraljica Elizabeta je zapravo veoma zabavna. Jedan nedavni primjer je situacija tokom intervjua koji se ticao njene krunidbe. Naime, Elizabeta je uzela krunu, kucnula je i rekla: "Veoma je čvrsta, zar ne?!"

Sve te smiješne situacije poput jahanja konja, vožnje automobilom i opijanja, uz njene izreke, pokazuju njen veliki smisao za humor. Najbolje od njih nalaze se u knjizi Karen Dolby "The Wicked Wit of Queen Elizabeth II", a mi smo za vas izdvojili samo neke.

Dok je princeza Margaret razgovarala s rođakovim mužem Denysom, piscem trilera, i pitala ga kada mu izlazi nova knjiga, kraljica je ušla baš u trenutku kada je on govorio kako očajnički treba naslov: Na to se kraljica našalila i kazala: "Zaista ne mogu razmišljati o davanju naslova tvojoj knjizi.“

Nakon što je Everly Brothers izvela "Cathy's Clown“ kraljica se okrenula i kazala: "Zvuče kao dvije zadavljene mačke".

Kada je srela legendarnog gitaristu Erica Claptona na recepciji Buckinghamske palače 2005. godine upitala ga je: "Vi već svirate jako dugo?“. Eric joj je tada odgovorio da svira već 45 godina.

A ni Brian May, dugogodišnji gitarist i član grupe Queen, nije prošao bolje. Naime, kada joj je kazao da je upravo on svirao nacionalnu himnu na krovu Buckinghamske palače 2002. godine, kada je Elizabeta II slavila 50. godišnjicu svoje vladavine, kazala mu je: "Oh, to ste stvarno bili vi?"

Kada su je pitali zašto nosi jarke boje na kraljevskim nastupima, kazala je šaljivo: "Kada bih nosila bež, niko ne bi znao ko sam“.

Jednom prilikom dok se kraljica šetala u Škotskoj, jedan lokalni stanovnik kazao joj je kako izgleda baš kao kraljica, na što mu je ona odgovorila: "Baš tako!“

Na pitanje šta misli o Nijagarinim vodopadima, tokom posjete Kanadi, kraljica je šaljivo kazala: "Izgleda veoma vlažno".

Kada su demonstranti bacali jaja na kraljicu tokom posjete Novom Zelandu, kraljica je kazala: "Ja više volim novozelandska jaja za doručak".