Velika Britanija
0

Kraljica Elizabetha II odobrila vjenčanje Williama i Kate

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanska kraljica Elizabetha II dala je u četvrtak i svoj formalni pristanak na vječanje princa Williama i Kate Middleton, javljaju britanski mediji.

Kraljica je ispod Velikog kraljevskog pečata, utisnutog u crveni vosak, potpisala povelju i odobrila brak između "voljenog unuka princa Williama" i "vjerne i drage Kate".

William je morao da traži pristanak svoje bake zbog zakona iz 18. stoljeća prema kojem su svi članovi kraljevske porodice dužni da prije venčanja dobiju odobrenje suverena.

Zakon je 1772. godine donio kralj George III, nakon što se njegov mlađi brat, vojvoda od Kumberlenda, tajno venčao sa udovicom Anom Horton koja je bila na lošem glasu.

U praksi, kraljica ne bi mogla da se suprotstavi vjenčanju nekog od članova svoje porodice osim u slučaju kada bi je na to savjetovao premijer.

A i tada bi se vjenčanje moglo održati ukoliko bi osoba koja traži odobrenje bila starija od 25 godina i ukoliko parlament ne bi u roku od 12 mjeseci izrazio protivljenje.

Od članova kraljevske porodice se ne zahtijeva da su njihovi budući supružnici "plave krvi", ali moraju da budu anglikanske vjere. Da je Kate Middleton kojim slučajem katolkinja, William bi morao da odustane od prava na prijesto.