Višegodišnje proganjanje
0

Kraljica Elizabeta uputila pismo medijima zbog paparazza

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanska kraljica Elizabeta Druga uputila je pismo dnevnim listovima i magazinima u zemlji zbog paparazza koji uznemiravaju i narušavaju privatnost kraljevske porodice, saopšteno je danas iz Bakingemske palate.

"Pismo je upućeno urednicima kao odgovor na višegodišnje proganjanje kraljevske porodice od strane paparazza na privatnom posjedu kraljice", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ne navode detalji sadržaja "privatnog pisma koje nije za objavljivanje", a koje je u ime kraljice uputio advokat kraljevske porodice, kao ni kada je pismo poslato.

List "'Sunday Telegraph' piše da su članovi kraljevske porodice spremni da preduzmu pravne korake ukoliko ih neko bude fotografisao kada oni "nisu na dužnosti".

Oni su najavili tužbe za kršenje privatnosti, kao i da će se pozvati na zakon protiv maltretiranja.

"Članovi kraljevske porodice smatraju da imaju pravo na privatnost kada se bave svakodnevnim, privatnim poslovima", rekao je Pedi Harverson, portparol kraljičinog sina princa Čarlsa, dodajući da porodica shvata da postoji interes javnosti za njih i za to što oni rade, ali da to ne znači da treba njih ili njihove prijatelje fotografisati tokom privatnih aktivnosti.

Kraljevska porodica već dugo vremena ima zategnute odnose sa medijima, posebno nakon smrti princeze Dajane, prve supruge princa Čarsla u automobilskoj nesreći 1997. godine u Parizu, nakon jurnjave usljed proganjanja paparazza.

Posljednjih godina mete paparaca bili su stariji sin princeze Dajane princ Vilijam i njegova djevojka Kejt Midlton.

Pravne mjere svojevremeno je pokrenula princeza Karolina od Monaka koja je na ime odštete dobila 10.000 evra pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu 2005. godine zbog fotografija nje i njene porodice koje su se pojavile u jednom njemačkom listu.

Sud je podržao tvrdnje princeze Karoline da su te fotografije narušile njenu privatnost.

Prvi test novog stava kraljevske porodice biće navjerovatije krajem ovog mjeseca kada će se kraljici pridružiti drugi članovi kraljevske porodice za božićne praznike na njenom imanju Sandrigem u Norfolku, na istoku Engleske.

Proteklih godina fotografi su satima čekali na ovom imanju, čije su kapije otvorene za javnost, sa snažnim objektivima kako bi "uhvatili" članove porodice u privatnom okruženju, podsjeća "Sunday Telegraph".