U dvorcu Windsor
53

Kraljica Elizabeta slavi 94. rođendan u karantinu s princom Phillipom

D. B.
Kraljica Elizabeta (Foto: EPA-EFE)
Kraljica Elizabeta (Foto: EPA-EFE)
Kraljica Elizabeta je primorana proslaviti svoj 94. rođendan daleko od svojih voljenih.

Kraljica se nalazi u karantinu u dvorcu Windsor u Berkshireu zajedno s a svojim 98-godišnjim suprugom, princom Philipom, a zbog njihove zaštite tokom pandemije koronavirusa je smanjen broj članova posluge.

Princ se obratio javnosti u ponedjeljak nakon tri godine te se zahvalio ključnim radnicima koji omogućavaju funkcionisanje svijeta tokom smrtonosne pandemije koronavirusa.

Članovi kraljevske porodice, kao i ostatak zemlje, poštuju mjere društvenog distanciranja. Princ Charles se oporavio od koronavirusa u Birkhallu u Aberdeenshireu u Škotskoj, gdje boravi s Vojvotkinjom od Cornwalla.

Princeza Royal, Vojvoda od Yorka i Grof od Wessexa su u svojim domovima širom zemlje.

William i Kate su u Anmer Hallo u Norfolku sa djecom Georgeom, Charlotte i Louisom, dok su Harry i Meghan, koji su napustili svoje kraljevske dužnosti, hiljadama kilometara daleko u Los Angelesu, a s njima je i njihov sin Archie.

Buckinghamska palača je ranije saopćila da neće biti proslave kraljičinog rođendana na poseban način. Svi njeni telefonski i videopozivi s porodicom će biti privatni.

Zvona Westministerske katedrale se nisu oglasila povodom njenog rođendana, a to je prvi put u više od 10 godina. Katedrala je trenutno zatvorena, javlja Metro.