Godišnjica
36

Kraljica Elizabeta i princ Philip slave 70 godina braka: On je bio i ostao moja snaga i oslonac

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanska kraljica Elizabeta će u ponedjeljak u palači Windsor u krugu porodice proslaviti platinastu, sedamdesetu godišnjicu braka s princom Philipom.

Elizabeta se udala za zapovjedničkog pomorskog časnika, pukovnika Philipa Mountbattena u palači Westminster 20. novmbra 1947. godine, samo dvije godine nakon kraja Drugog svjetskog rata. Raskošnoj svečanosti prisustvovali su državnici i plemići iz cijelog svijeta.

Glasnogovornik Buckinghamske palače izjavio je da neće biti javnih događaja za obilježavanje ove godišnjice.

Princ Philip je rođen na Krfu 1921. godine, a porodica mu je protejerana iz Grčke još dok je on bio dijete. Njegov djed je po ocu bio grčki, a po majci danski kralj. Reuters piše kako je princ Philip bio glavni oslonac kraljici Elizabeti tokom njene 65-godišnje vladavine. On joj je, između ostalog, 1952. godine saopćio da joj je umro otac i da je postala kraljica.

"Jedna od tajni ovog veoma dugog braka je činjenica da je Philip uvijek smatrao da je njegova glavna dužnost podržavati kraljicu i pomagati joj kako god može i zna. On je jedina osoba koja kraljici može direktno reći apsolutno sve što misli", rekao je historičar Hugo Vickers za Reuters.

Kraljica Elizabeta i princ Philip upoznali su se na vjenčanju Philipove rodice 1934. godine. Buduća kraljica tada je još uvijek bila djevojčica. Kasnije je njihovo druženje intenzivirano, a u julu 1947. godine su se zaručili.

"Bila je istinski zaljubljena u njega od početka", napisala je kraljicina rodica i jedna od njenih djeveruša Margaret Rhodes.

Kraljica Elizabeta udala se u haljini ukrašenoj sa 10.000 bisera koju potpisuje dizajner Norman Hartnell. Medeni mjesec proveli su u južnoj Engleskoj i Škotskoj. Njihovo vjenčanje emitirano je uživo preko radija, a dio vjenčanja snimljen je na crno-bijelom filmu.

Iako su kao i svi bračni parovi imali uspona i padova, Elizabeta i Philip uspjeli su izbjeći neprilike kakve su troje od četvero njihove djece dovele do razvoda brakova. Najpoznatiji među njima je razvod princa Charlesa i pokojne princeze Diane.

"On je bio i ostao moja snaga i oslonac sve ove godine", rekla je kraljica Elizabeta.

Princ Philip se zbog lošeg zdravstvenog stanja povukao sa svih javnih dužnosti.

"Bez njega bi kraljica imala težak i usamljen život. On joj je bio potpuna podrška i stijena od trenutka kada je preuzela prijestolje", rekla je biografkinja kraljevske porodice Claudia Joseph za Reuters.