Showbiz
0

Kontroverzna knjiga o japanskoj princezi štampat će se u Tokiju

FENA
Princeza Masako
Princeza Masako
Knjiga australijskog novinara Bena Hilsa o japanskoj princezi Masako koja je izazvala burne proteste u Japanu ipak će biti prevedena i štampana u ovoj dalekoistočnoj carevini.

Izdavačka kuća "Daisan šokan" objavila je danas da će preuzeti na sebe prijevod i izdanje Hilsove knjige "Princeza Masako - zatočenica trona hrizanteme" uz manje činjenične ispravke kao što su korekcije datuma koji se spominju u knjizi, bez intervencija u vezi sa sadržajem.

U februaru jedna od vodećih japanskih izdavačkih kuća "Kodanša" odustala je od plana da štampa Hilsovu knjigu. Japansko ministarstvo vanjskih poslova na konferenciji za štampu održanoj polovinom tog mjeseca ocijenilo je knjigu kao uvredu za japanski narod i carsku porodicu te zatražilo izvinjenje autora zbog "izvrtanja činjenica, spekulativnih zaključaka i nepoštovanja".

U Hilsovoj knjizi princeza Masako, koja se već nekoliko godina gotovo uopće ne pojavljuje u javnosti zbog stresom narušenog zdravlja, opisuje se kao žrtva konzervativnih birokrata Dvorske agencije koji su je prilikom stupanja u brak s princom Naruhitoom prisilili da se odrekne studija na Oksfordu i karijere u ministarstvu vanjskih poslova i godinama vršili prekomjerni pritisak da rodi muškog nasljednika.

Australijski autor, međutim, protestirao je kod japanske vlade zbog onoga što je nazvao cenzurom, kada je postalo izvjesno da njegova knjiga neće biti objavljena od "Kodanše" ukoliko ne napravi značajnije izmjene u sadržaju.

Princeza Masako, 43, supruga je prestolonasljednika princa Naruhita i s njim ima petogodišnju kćerku Aiko. Ben Hils je australijski novinar istraživač, autor triju knjiga od čega dvije za temu imaju Japan.

"Princeza Masako - zatočenica prijestola hrizanteme"objavljena je u Australiji novembra 2006., a štampana je i u SAD-u. Hrizantema je simbol japanske carske porodice.