Kolekcija umjetnina Georgea Michaela prodana na aukciji za nevjerovatnih 9,3 miliona funti

Klix.ba
15.3.2019. u 21:00
11
23
Kolekcija umjetnina Georgea Michaela prodana na aukciji za nevjerovatnih 9,3 miliona funti
11
Kolekcija umjetnina Georgea Michaela prodana na aukciji za nevjerovatnih 9,3 miliona funti Foto: AFP (Foto: AFP)
Umjetnički eksponati savremenih autora koje je posjedovao George Michael na nedavno održanoj aukciji prodani su za nevjerovatnih 9,3 miliona funti, prenosi BBC.
Kolekcija umjetnina George Michaela uključivala je, između ostalog, i radove utjecajnih umjetnika kao što su Tracey Emin i Damien Hirst.

Važno je istaći da je najvišu cijenu na aukciji dostiglo djelo originalnog naziva "The Incomplete Thruth", rad Damiena Hirsta iz 2006. godine koji se sastoji od golubice sačuvane u formaldehidu. Naime, ovaj eksponat je dostigao cijenu od vrtoglavih 911.250 britanskih funti.

George Michael, koji je preminuo u decembru 2016. godine u 53. godini, bio je strastveni kolekcionar radova Mladog britanskog umjetničkog pokreta, a također je bio i prijatelj s mnogim umjetnicima.

Prikupljeni novac od prodaje djela bit će preusmjeren za finansiranje filantropskih organizacija koje je ova pop zvijezda podržavala.

Prema riječima Cristiana Albe iz aukcijske kuće Christie's, Michaelov najintenzivniji period kupovine umjetnina bio je između 2004. i 2009. godine.


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: