Prije aukcije u decembru
0

Kolekcija predmeta Elizabeth Taylor na svjetskoj turneji

Sarajevo-x.com
Kolekcija nakita, umjetničkih djela, dizajnerske odjeće i drugih predmeta koji su pripadali legendarnoj Elizabeth Taylor ići će na tromjesečnu turneju prije nego što bude ponuđena na prodaju u decembru, najavila je aukcijska kuća Christie's.

Turneja će početi u septembru, a predmeti legendarne glumice moći će se vidjeti u Moskvi, Londonu, Dubaiju, Ženevi, Parizu, Hong Kongu i Los Angelesu.

Posljednja lokacija na kojoj će predmeti biti izloženi je New York, gdje će Christie's organizirati muzejsku izložbu od 3. do 10. decembra.

Pokojna glumica je, osim po svojih sedam brakova, bila poznata i po strašću za dijamantima. Godine 2003. objavila je knjigu naslovljenu "Elizbateh Taylor: Moja ljubavna afera sa nakitom", a u njenoj kolekciji su neka od najvrijednijih skupocjenih "kamenčića".

Jedan dio sredstava koja budu sakupljena od prodaje ulaznica za izložbe bit će donirana Elizabeth Taylor AIDS fondaciji.

Aukcijska kuća Christie's je u aprilu objavila da se uspjela dogovoriti sa porodicom Elizabeth Taylor oko prodaje njene skupocjene kolekcije nakita, kao i njenih umjetnina, odjeće i suvenira.