Pokorila Eurosong
155

Ko je Loreen: Sinoćnjom pobjedom ušla je u historiju, a u Azerbejdžanu je bila u centru skandala

N. O.
Foto: Twitter/Eurovision Song Contest
Šveđanka Loreen ušla je u historiju kao druga osoba koja je dva puta osvojila Takmičenje za pjesmu Eurovizije, a to joj je prije sinoćnjeg finala pošlo za rukom i 2012. godine u Bakuu.
BBC navodi da je Loreen imala nešto što niko od drugih ovogodišnjih takmičara koji su se pojavili u finalu u Liverpoolu nije imao - iskustvo da je ranije pobijedila.

Ova 39-godišnjakinja iz Štokholma je 2012. godine u Bakuu, Azerbejdžan, osvojila prvo mjesto s hitom "Euphoria". Sada, s pjesmom "Tattoo" i osvojena 583 boda, postala je prva žena koja je takmičenje osvojila dva puta.

To je iskustvo za koje je rekla da je bilo "nevjerovatno" nakon što je prihvatila stakleni mikrofon i izašla na binu u Liverpoolu kako bi ponovila svoj pobjednički nastup.

"Nisam mislila da ću to ikada više učiniti", rekla je, "Ali onda su mi poslali pjesmu i osjetila sam da je to dobra pjesma, a onda su postavili pitanje".

Kazala je kako je isprva kazala: "Dovraga, ne", a njenom timu, koji je uključivao istog autora pjesama i producenta "Euphorije", trebalo oko četiri sedmice da je ubijede da se ponovo takmiči.

Teško je opisati njen kulturni značaj u historiji Eurosonga, ali je poslije 2012. stvorila čitavu novu generaciju fanova takmičenja.

Na tom je festivalu nenamjerno pokrenula trend neobrijanih pazuha, i to ne ona sama, već je na švedskoj televiziji emitovan kadar knjižničarke kako slavi Loreeninu pobjedu, a vidjeli su joj se neobrijani pazusi. Tada su feministice diljem svijeta pokrenule akciju "Povratak dlakama", a podržala ih je i sama pjevačica.

Zanimljivo je da je čak četiri puta učestvovala na nacionalnom takmičenju Švedske za odlazak na Eurosong. Prvi put je to bilo 2011. s pjesmom "My heart is refusing me" kada se nije plasirala, potom 2012. kada je i pobijedila, ponovo je pokušala 2017. s pjesmom "Statements" i posljednje je bilo ove godine. .

"Volim ovu zajednicu", rekla je Loreen dok je pozirala za selfije u Liverpoolu, "Nadam se da ljudi osjete koliko ih volim i koliko mi je stalo".

Pjevačica je poznata i po svom humanitarnom radu, a učestvovala je i u UN-ovoj kampanji za pomoć izbjeglicama u Siriji te podržava organizacije koje se bore za ljudska prava.

Loreen se također našla u središtu skandala nakon svoje pobjede u Bakuu jer se sastala s lokalnim aktivistima za ljudska prava koji su joj govorili o nedostatku demokratije u bivšoj sovjetskoj državi. Kasnije je novinarima rekla da se ljudska prava u Azerbejdžanu krše svaki dan i da o takvim stvarima ne treba šutjeti.

Kada je riječ o njenom privatnom životu, Loreen je vrlo tajnovita. Ipak, 2017. se izjasnila kao biseksualka i izrazila podršku LGBTQ+ zajednici.