Showbiz
4

Kinezi otkupljuju prava na nagradu Zlatni globus za blizu milijardu dolara

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kineski multinacionalni konglomerat grupa Wanda, globalni lider u sektoru privatnih nekretnina i vlasnik najvećeg lanca kinooperatera u svijetu, kupuje televizijska prava za show program "Nagrada Zlatni globus" od američke kompanije Dick Clark Production za blizu milijardu dolara.

Najnoviji sporazum označava ulazak ovog kineskog konglometara, koji se bavi i finansijskom djelatnošću, u televizijsku produkciju, navodi se u saopćenju kompanije i ocjenjuje da je to veliki korak naprijed u pomjeranju granica na mapi poslovanja kompanije u industriji zabave.

Wanda nastoji u svjetlu nesigurnosti na kineskom tržištu nekretnina transformirati svoje poslovanje pa je tako ranije ove godine uložila u filmsku industriju kupujući holivudski studio.

Kompanija Dick Clark Production, nazvana po svom osnivaču, već 30 godina predstavlja najutjecajniji brend na američkoj zabavnoj sceni i pored nagrade Zlatni globus posjeduje televizijska prava na emitiranje raznovrsnih događaja - od izbora Miss Amerike do novogodišnjeg odbrojavanja na njujorškom Times Squareu.

Sa druge strane, konglomerat Wanda, na čijem je čelu jedan od najbogatijih ljudi Kine Wang Jianlin, počeo je poslovanje u sektoru nekretnina, ali je u posljednjih nekoliko godina diverzificirao poslovanje ulaskom u djelatnost zabave i sporta.