Obrat u slučaju
13

Kevinu Spaceyu neće se suditi za seksualno uznemiravanje

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki glumac Kevin Spacey ipak je izbjegao suđenje koje je moglo dokazati da je seksualni zlostavljač. Navodna žrtva koja je prvi put istupila u javnost i prijavila Spaceya za uznemiravanje je preminula.

Iznenadna smrt anonimne žrtve znači da se ovaj slučaj povlači sa suda, a da Spacey ima jednu optužbu manje. Preminuli maser je samo jedna od žrtava koja je prijavila poznatog glumca u valu #MeToo pokreta koji je zavladao Hollywoodom još prije nekoliko godina.

U oktobru 2017., glumac Star Treka Anthony Rapp prijavio je Spaceya da ga je pokušao zavesti još 1986. Glumac je tada rekao kako se ne sjeća tog incidenta s Rappom te se izvinio za svoje pijano ponašanje. Tom prilikom je i prvi put odlučio reći da je gay.

Nekoliko Spaceyevih žrtava odlučilo je istupiti i prijaviti ga policiji koji su doveli do sudskih postupaka. Neki neuspješno, kao onaj u septembru prošle godine koji je bio odbačen. Radilo se o prijavi zlostavljanja koje se navodno desilo 1992. Ove godine, Scotland Yard je Spaceya ispitao za šest različitih slučajeva seksualnog zlostavljanja.