Odluka tužilaštva
29

Kevin Spacey optužen za seksualno zlostavljanje trojice muškaraca

I. B.
Tužilaštvo je donijelo odluku za Kevina Spaceyja (Foto: EPA-EFE)
Tužilaštvo je donijelo odluku za Kevina Spaceyja (Foto: EPA-EFE)
Američki glumac Kevin Spacey optužen je po četiri tačke optužnice za seksualni napad trojice muškaraca, saopćilo je Britansko tužilaštvo (CPS).

"Tužilaštvo je odobrio krivičnu prijavu protiv Kevina Spaceyja po četiri tačke za seksualni napad na trojicu muškaraca", rekla je Rosemary Ainslie, šefica Odsjeka za posebne zločine CPS-a.

Zatim je objasnila detaljnije o čemu je riječ.

"Spacey je optužen za navođenje osobe na penetrativnu seksualnu aktivnost bez pristanka. Optužbe su uslijedile nakon pregleda dokaza koje je policija Metropolitana prikupila u istrazi", rekla je Rosemary.

Tužilaštvo je bilo jasno kako je krivični postupak protiv Spaceyja sada aktivan te da on ima pravo na pravično suđenje.

Protiv Spaceyja su, podsjećamo, nekoliko puta dizane optužnice za seksualno nasilje koje su do danas bile odbačene. Jedna je odbačena na ljeto 2019. godine, nakon čega je jednu podnio i maser iz Los Angelesa koji je u međuvremenu preminuo.

Nakon "seksualnih afera", Spacey je istraživan u šest slučajeva u periodu od 2004. do 2015. godine. Uklonjen je iz serije "House of Cards“ na Netflixu te filma "All the Money in the World“ gdje su njegov lik zamijenili glumcem Christopherom Plummerom.

Glumac je tokom svoje dugogodišnje karijere dva puta nagrađen Oscarom, međutim sjenu na njegov talent i uspjehe bacile su optužbe za seksualno zlostavljanje.

Ovog proljeća uspio je dobiti prvu ulogu nakon 2018. godine, a zatim je uslijedila i ona Franje Tuđmana u filmu "Tuđmanova Oluja".