Poznat po humanosti
310

Keanu Reeves većinu svoje plate od prvog nastavka Matrixa donirao za istraživanje leukemije

N. O.
Keanu Reeves (Foto: Twitter)
Keanu Reeves (Foto: Twitter)
Keanu Reeves se dugo smatrao jednim od najhumanijih momaka Hollywooda, a to je nedavno potvrđeno otkrivanjem da je 70 posto svoje plate od prvog nastavka Matrixa donirao za istraživanje leukemije i potragu za lijekom.

Njegovoj mlađoj sestri Kim je 1991. dijagnosticirana leukemija, vrsta raka krvi, s kojom se borila 10 godina prije nego što je ušla u remisiju.

Keanu je svoj život stavio na čekanje jer je postao njen staratelj, zbog čega su i nastavci Matrixa odloženi, a glumac je prodao svoju kuću kako bi mogao brinuti o njoj.

On je također donirao oko 70 posto svoje plate iz Matrixa za istraživanje leukemiju kako bi pomogao u potrazi za lijekom.

Za to vrijeme, Keanu je također osnovao humanitarnu organizaciju za podršku ljudima i djeci koja žive s rakom, koju nije povezao sa svojim imenom.

O njoj nije mnogo pričao u javnosti, jer ne želi da se povezuje sa njegovim likom i slavom, ali je 2009. rekao za Ladies Home Journal da pomaže ljudima oboljelim od raka i humanitarnim organizacijama za decu.

Keanu i sestra Kim bili su posebno bliski nakon što su zajedno odrastali u teškim ulsovima.

Otac ih je napustio kada je Keanu imao dvije godine i kasnije je bio u zatvoru zbog posjedovanja droge. Sa svojom majkom su se često selili, a odvela ih je sa Havaja u Australiju, potom u New York i Kanadu.

Glumac je prepoznat kao je jedna od najhumanijih holivudskih zvijezda, a posebno je poznat po donacijama značajnih svota novca dobrotvornim organizacijama za djecu uporedo s radom koji obavlja njegova humanitarna organizacija.