U znak sjećanja
640

Kćerka Sanele Jenkins će uskoro objaviti knjigu o stradalom daidži Irnisu Ćatiću

I. S.
Foto: Facebook/sanela.jenkins
Foto: Facebook/sanela.jenkins
Eneya Jenkins, kćerka Sanele Jenkins, potpisala je ugovor za objavljivanje bosanskog izdanja knjige "One Orange for Infinite Roses" ("Jedna narandža za bezbroj ruža") posvećenu stradalom daidži Irnisu Ćatiću.

"Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Ponosna sam što je i moja kćerka Eneya na Dan nezavinosti potpisala ugovor s izdavačkom kućom Dobra knjiga za štampanje bosanskog izdanja njene knjige 'Jedna narandža za bezbroj ruža', koja je inspirisana pričama o njenom daidži, mom bratu Irnisu Ćatiću. Eneya je rođena nakon rata, ali su se dedo i nena pobrinuli da priče budu ispričane", napisala je Sanela na Facebooku.

Irnisa su tokom rata u BiH ubili pripadnici Vojske republike Srbije. Sanela je nakon ove tragedije otišla u London.

"U Londonu sam stvorila novu sebe kako bih preživjela. Moje pravo ime je Sanela, ali te godine kada je umro moj brat, umrla je i Sanela, a rodila se Diana. Jednostavno sam pritisnula dugme 'delete'", rekla je ranije u intervjuu za Jutarnji.hr.

Ona je 2002. godine u znak sjećanja na njega osnovala Fondaciju Irnis Ćatić. Fondacija je podržala ili u potpunosti finansirala više od 100 projekata, s posebnim naglaskom na obnovu razrušenih medicinskih i obrazovnih ustanova. Pored toga, pomaže u izgradnji kuća za siromašne, osigurava nužnu pomoć i podršku u kriznim situacijama te pomaže u čišćenju jezera i zagađenih područja u našoj zemlji.