Od sad se zove Chaz
0

Kćerka pjevačice Cher mijenja spol

Sarajevo-x.com
Cher i Chastity
Cher i Chastity
Aktivistica i borac za prava homoseksualaca Chastity Bono (40) odlučila je nastaviti život kao muškarac s imenom Chaz, saopštio je njen glasnogovornik.

Chastity, inače kćerka pjevačice Cher i političara Sonnyja Bonoa, trenutno je u početnom stadiju mijenjanja spola, saznaje CNN.

"Chaz se nakon višegodišnjeg razmišljanja odlučio na hrabar potez u čast svom pravom identitetu", stoji u pismenoj izjavi glasnogovornika Howarda Bragmana. "Ponosan je na svoju odluku i zahvalan na podršci i poštovanju koje su pokazali njegovi najbliži. Chaz se nada da će njegova odluka o promjeni spola otvoriti srca javnosti o ovom pitanju."

U većini slučajeva osobe koje odluče da promijene spol ne podvrgavaju se operacijama, objašnjava Mara Keisling, izvršni direktor američkog Centra za jednakost spolova.

"Cijela predstava koju mediji nude o operaciji je pogrešna", smatra ona. "Većina njih nikad ne uradi tu operaciju. Zapravo ne znamo koliko njih to učini."

Iako ne zna detalje u slučaju Chastity, Keislingova ističe kako, uopšteno govoreći, ova promjena znači da će željeti da bude "viđen, poznat i imenovan" kao muško.

"Ostali detalji zavise od njegovih želja i potreba, te želja i potreba njegovih doktora", zaključila je.

Kao djevojčica, Bono je učestvovao u TV emisiji "Sat komedije sa Cher i Sonnyjem". Kad je odrastao počeo se boriti za prava homoseksualaca i bio blisko povezan sa njihovim udruženjima.

Njegov otac Sonny Bono stradao je u skijaškoj nesreći u januaru 1998. godine.