Navodi medija
20

Kate Spade je imala bipolarni poremećaj, ubila se nakon što je muž zatražio razvod

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Modna dizajnerka Kate Spade bila je u dubokoj depresiji danima prije nego što je izvršila samoubistvo jer je njen suprug Andy zatražio razvod, piše TMZ.

Ovaj portal je objavio kako je par živio odvojeno. Andy se preselio u drugi stan nakon 24 godine braka. Ipak, bio je u stanu na Manhattanu kada se 55-godišnja Kate objesila uz pomoć šala u utorak ujutro.

Prema riječima porodice, ovo nije bilo neočekivano jer se godinama borila s bipolarnim poremećajem, ali se plašila da potraži pomoć profesionalaca misleći da će se to loše odraziti na njen modni brend.

Njena starija sestra Reta Saffo kazala je kako se Kate mučila u odnosu sa statusom slavne osobe, što je njen poremećaj dodatno pogoršalo.

"Moja mala sestra je bila predivna osoba. Genijalna u skoro svakom pogledu. Ali predugo je bila okružena pogrešnim ljudima predugo i nije primila potrebnu njegu za, kako vjerujem, bipolarni poremećaj. Nikada nije očekivala da će njen brend postati tako poznat i nije bila spremna za to", kazala je Saffo za The Kansas City Star.

Istakla je da je primijetila znake mentalne bolesti kod sestre kada su bila mlade, ali pritisak slave je bio uzrok njenog sloma. Svoje probleme liječila je alkoholom jer se previše plašila otići ljekaru.

Kazala je i kako je 2014. godine kada je komičar Robin Williams izvršio samoubistvo postala svjesna Kateine opsjednutosti samoubistvom. Bile su u hotelu u Santa Feu kada su čule vijesti o smrti glumca.

"Kate je gledala iznova i iznova i plakala. Mislim da je već tada isplanirala ovo", kazala je njena sestra.

Nagovarala je da ide na liječenje i prijavljivala je na isti program na koji je išla Catherine Zeta-Jones, ali bi se Kate uvijek uplašila u posljednji momenat.

"Spakovali bi njene stvari, ali imidž brenda joj je bio važniji. Brinula je šta će ljudi reći ako saznaju. Nekada jednostavno ne možete spasiti nekoga od njega samog", rekla je Saffo.

Spade je ostavila i oproštajnu poruku upućenu kćerki u kojoj je, između ostalog, napisala da od tate traži odgovore.