Vojvotkinja otkrila
2

Kate Middleton otvoreno o majčinstvu: Često osjećam veliku krivicu

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bila ona kraljica, princeza, vojvotkinja ili nešto drugo, majka je, ipak, samo majka i njeni osjećaji i briga za djecu ne mogu se promijeniti niti umanjiti, ma koliko novca imala. Vojvotkinja od Cambridgea Kate Middleton nedavno je priznala da čak i ona nekada osjeća "majčinsku krivicu" kada razočara svoju djecu.

Kate Middleton je dovoljno bogata da svoju djecu može odgajati sa svim privilegijama, piše Insider. U svom prvom podcast intervjuu, ona se otvorila Giovanni Fletcher, voditeljici emisije "Sretna mama, sretna beba" o majčinstvu, trudnoći i njenim naporima da izbalansira svoje kraljevske dužnosti s roditeljskim obavezama.

Kada je voditeljica upitala je li nekada osjetila "majčinsku krivicu", ona je odgovorila: "Apsolutno. Mislim da svaka majka koja kaže da to nije osjetila, laže".

Krivica koja se javlja kada morate razočarati svoju djecu je pravi izazov s kojim se morate nositi, prema riječima psihijatrice Pooje Lakshmin.

"Majčinska krivica" je posebno težak dio roditeljstva

"To je mnogo više poražavajuće nego krivica koja dolazi od drugih roditelja ili od društva", kaže Lakshmin. Ona je dodala i da je također važno shvatiti da je krivica normalan dio roditeljstva i ne znači nužno da bi roditelj trebao raditi nešto drugačije.

Kate Middleton je rekla da je tog jutra, kada je davala svoj intervju, osjetila posebnu krivicu. George i Charlotte su izrazili strepnju da ih njihova mama neće moći pokupiti iz škole: "Postoji toliko izazova, ali ja sam mama koja sve drži u svojim rukama i što god radili, želite biti sigurni da radite najbolju moguću stvar za svoju djecu".

Ovo nije prvi put da je vojvotkinja podijelila svoje svakodnevne roditeljske izazove s javnošću.

Prethodno je govorila o izolaciji koju roditelji osjećaju

Kada je bila u posjetu Dječijem centru u Walesu prošlog mjeseca, Kate je govorila o usamljenosti koju je osjećala kada je prvi put postala majka, rekavši da bi voljela da je u tom trenutku imala Dječiji centar u blizini kao podršku.

"Mogu razumjeti da se ljudi ustručavaju tražiti pomoć iz straha od osuđivanja i koliko taj osjećaj izoliranosti brzo može prevladati i oslabiti svakog novog roditelja", napisala je Kate u pismu upućenom Centru.

Ona je, također, rekla da planira nastaviti pomagati roditeljima i djeci da dobiju lakši pristup raznim uslugama i programima: "Shvaćam da je uloga roditelja značajna i shvaćam koliko je važno raditi na tome da roditeljima bude lakše potražiti pomoć", rekla je vojvotkinja od Cambridgea.