Neizbježna poređenja
0

Kate Middleton i princeza Diana - dva svijeta različita

Sarajevo-x.com
Princeza Diana i Kate Middleton
Princeza Diana i Kate Middleton
Od trenutka kad je britanski princ William stavio dijamantni prsten svoje pokojne majke na prst svoje vjerenice Kate Middleton, poređenja njih dvije postala su neizbježna.

Više od deceniju nakon Dianine smrti ne prestaje obožavanje prema nježnoj, plavoj, "narodnoj princezi" koja se 1981. udala za princa Charlesa.

Kraljevska porodica, razumljivo, s oprezom uzima poređenja dvije žene, a i sam William jednom prilikom je rekao kako njegova vjeridba nije ničiji pokušaj da zauzme mjesto njegove majke.

Diana nije znala šta je čeka, Kate to dobro zna

Bilo je poznato da je Dianin brak bio nesretan, te da je bilo prevara s obje strane. Sve je završilo gorkim razvodom i tragedijom u kojoj je princeza poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997.

Bez želje da smire nervoznu mladenku, kritičari ipak priznaju da između dvije žene postoji više razlika nego sličnosti.

Uprkos nedostatku aristokratske krvi, Kate će, kad 28. aprila u Westminsterskoj palači krene prema oltaru, biti bolje pripremljena od Diane za kraljevski život.

"Ona tačno zna šta je čeka", kaže vrhunski britanski stručnjak za odnose s javnošću, Max Clifford.

Kate i William su u vezi osam godina, dok se Diana s Charlesom zabavljala tek šest mjeseci. Zapravo, Kate je veoma dugo čekala da njen momak postavi ključno pitanje, pa su je u medijima prozvali "Katy na čekanju".

Uprkos tome, Clifford je siguran da je njihova veza na čvrstim nogama.

"William je totalno zaljubljen u nju, a i ona je u njega", kazao je.

Moderna i duga veza Kate i Williama kao dobra osnova

Ovaj mladi par veoma je moderan. U Škotskoj na univerzitetu, gdje su se i sreli, živjeli su zajedno, a kasnije je Kate odsjela kod Williama u Walesu, dok je radio u helikopterskoj spasilačkoj službi.

Sa 29 godina, koliko ima, Kate je prikupila mnogo više životnog iskustva od Diane, koja je na dan vjenčanja imala samo 20 godina i bila je 12 godina mlađa od Charlesa. Između Kate i Williama razlika je samo pet mjeseci.

Diana je prije završetka studija napustila školovanje, a od radnog iskustva imala je samo posao medicinske sestre.

Za razliku od nje, Kate je diplomirala na odsjeku historije umjetnosti na vrhunskom univerzitetu, iako se nije bavila nekim posebno zahtjevnim poslovima.

Kate je imala i sretnije i stabilnije djetinjstvo od Diane, čiji su se roditelji razveli kad je bila mlada. Kate je veoma bliska sa majkom Carole i sestrom Pippom, koja će joj biti i kuma, i kaže da joj je porodica najveća podrška.

Pritisak medija i kako se nositi s njim

Dosad je buduća princeza imala dobre odnose s medijima, koji su proganjali preminulu Dianu sve do njene smrti. U početku, kad je tek doselila u London, Kate su paparazzi vrebali na svakom koraku, ali su pisma upozorenja koja je poslala kraljevska porodica imale presudan utjecaj u tome da je konačno ostave na miru.

"Kate je inteligentna djevojka. Dobra je, mnogo je starija nego što je bila Diana i dobro poznaje Williama", kaže historičar Hugo Vickers, koji je uvjeren da će kraljevska porodica biti zadovoljna.

Diana je bila prelijepa, harizmatična i skoro svi su je voljeli, ali je također bila i nestabilna i eksplozivna, zasjenila je ostatak kraljevske porodice i nije bježala od svjetala medija čak ni nakon razvoda, već se nastavila pojavljivati na humanitarnim događajima.

"Diana je širom svijeta postala mnogo popularnija od kraljevske porodice, a u njenoj zemlji svi su je željeli vidjeti, čuti i biti u njenoj blizini", objašnjava Clifford i poručuje da bi kraljevska porodica iz toga trebala nešto naučiti, prenosi AFP.

Kate nije pokazala znakove ljubavi prema publicitetu, iako će samo vrijeme pokazati koliko će njen oprezni plan za izdržavanje pritiska medija potrajati.