Revija u Parizu
25

Kanye West kritikovan zbog majice s natpisom "Životi bijelaca su važni": Ovo je rasizam

I. S.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kanye West je na udaru kritika jer je na Paris Fashion Weeku nosio majicu s natpisom "White Lives Matter", tj. "Životi bijelaca su važni".

Reper je na ovom modnom događaju predstavu reviju svog brenda Yeezus, a svi modeli su također nosili majice s istim natpisom.

Inače, "White Lives Matter" su 2015. godine počeli koristiti bijeli suprematisti kao reakciju na pokret "Black Lives Matter". West je bio u društvu desničarske spisateljice Candace Owens.

"Ljudi misle da imaju pravo prići mi i reći da sam lud kao da to ne vrijeđa moja osjećanja", između ostalog je rekao.

"Odluka Kanyea Westa da nosu majicu na kojoj piše 'White Lives Matter' je odvratna i opasna. Ovo je rasizam. Mnogi od vas su požurili da ga brane. Zapitajte se zašto to radite", napisala je jedna korisnica Twittera.

"To što je Kanye West rekao tamnoputim manekenkama da nose ovakve majice je odraz odbacivanja borbe njegovog naroda i priklanjanja ideologiji nadmoći bijele rase", dodala je druga.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

"Podsjećam da je on ranije rekao da su Afroamerikanci mogli odlučivati o tome hoće li biti robovi", također je jedan od komentare.

Inače, Kanye je 2018. godine kritikovan zbog prijateljstva s Donaldom Trumpom. Tada je na pitanje je li Trump rasista odgovorio:

"Rasizam me ne može zaustaviti, to je za mene drugi svijet."