Mnogi vide poveznicu
0

Kako se zdravlje kraljice Elizabete mijenjalo nakon smrti njenog supruga, princa Philipa

I. B.
Mnogi misle kako se kraljicino zdravlje pogoršalo nakon smrti njenog supruga (Foto: Instagram)
Mnogi misle kako se kraljicino zdravlje pogoršalo nakon smrti njenog supruga (Foto: Instagram)
Najdugovječnija britanska kraljica Elizabeta jučer je preminula u 96. godini, što je došlo nešto više od godinu dana nakon smrti njenog supruga, princa Philipa. Mnogi smatraju kako je njeno zdravstveno stanje narušio upravo gubitak čovjeka koji joj je bio partner duge 74 godine.
Princ Philip, vojvoda od Edinburgha, preminuo je u aprilu 2021. svega nekoliko dana prije 95. rođendana kraljice Elizabete.

Kroz sve ove godine Philip je stekao titulu najdugovječnijeg supružnika vladajućeg britanskog monarha, a nakon gubitka čovjeka kojeg je zvala svojom "snagom", kraljica je izjavila da je njenu porodicu zavio "veo tuge".

Uskoro nakon toga počeli su se nizati i njeni zdravstveni problemi, a uprkos tome što je kraljica već zašla u duboku starost i imala 96. godina, mnogi su narušeno zdravlje povezivali upravo sa smrću njenog supruga.

Evo kako se Elizabetino zdravlje mijenjalo nakon ovog događaja.

Elizabeta je imala problema s kretanjem koji su je prisilili da se povuče s nekih ključnih događaja, uključujući i mnoge od manifestacija tokom njenog platinastog jubileja.

Oktobar 2021. - problemi sa kretanjem

Kraljica se u posljednjem periodu suočavala sa "epizodnim problemima kretanja" koji se protežu od prošle jeseni, a prilikom toga koristila je i štap za hodanje.

Šest mjeseci nakon suprugove smrti, u oktobru 2021. kraljica je upotrijebila štap na službi u Westminsterskoj opatiji, što je bio prvi put da to učini tokom velikom javnog angažmana.

Dana 20. oktobra, nakon napornog jesenskog programa, ljekarski tim kraljice prepisao joj je nekoliko dana mirovanja.

Glasnogovornik Buckinghamske palače rekao je kraljica bila "dobre volje", ali razočarana, jer je ovaj savjet ljekara značio da mora otkazati dvodnevno putovanje u Sjevernu Irsku.

Istoga dana, kraljica koja je tada imala 95 godina, potajno je primljena u bolnicu kralja Edwarda VII kako bi bila podvrgnuta "preliminarnoj istrazi".

Otpuštena je sljedeći dan prihvativši savjet ljekara da sljedećih nekoliko dana odmara.

Novembar 2021. - povlačenje sa događaja

Zabrinutost za zdravlje kraljice porasla je kada se povukla s više važnih angažmana u novembru 2021. godine. To uključuje samit o klimatskim promjenama u Glasgowu 1. novembra te Festival sjećanja koji se održao 12. novembra.

Buckinghamska palača saopćila je da je kraljici savjetovano da se nastavi odmarati i da ne ide u službene posjete. Također, namjeravala je prisustvovati i sedmičnoj službi zadušnice u Kenotafu 13. novembra, ali je to propustila zbog "iščašenja leđa".

Februar 2022. - infekcija koronavirusom

Javnost je potresla i vijest kada je Elizabeta ranije ove godine dobila koronavirus, a test na bolest bio je pozitivan 20. februara.

Kraljica, koja je tada već bila tri puta cijepljena, patila je od blagih simptoma sličnih prehladi, ali je izjavila da ju je virus ostavio "jako umornom i iscrpljenom". Nastavila je izvršavati neke od lakših obaveza dok je bila u samoizolaciji u Windsoru, ali pojedine je i otkazala.

Narednog mjeseca povukla se iz službe Dana Commonwealtha u Westminsterskoj opatiji, značajnog datuma u kraljevskom kalendaru, a nije prisustvovala službi Velikog četvrtka 14. aprila.

Ipak, stigla je kako bi odala počast vojvodi od Edinburgha na njegovoj komemoraciji 29. marta, a tada je zapažena kako hoda polako i pažljivo uz pomoć štapa i oslanjajući se na lakat vojvode od Yorka.

Dana 20. maja propustila je i svečano otvaranje parlamenta, što je po prvi put da takvo što učini u posljednjih gotovo 60 godina. Buckinghamska palača tada je njenu odsutnost, ponovo, pripisala "epizodnim problemima s kretanjem".

Juni 2022. - "nelagoda" tokom jubileja

Dana 3. jula, dan nakon uzbudljive gužve povodom kraljicinog platinastog jubileja, Elizabeta se povukla sa proslave u katedrali svetog Pavla.

Kako je saopćeno javnosti, kraljica je osjećala "nelagodu" prethodnog dana, a mnogu su to shvatili sa razumijevanjem zbog duljine putovanja, ali i fizičkih napora zbog cijelog događaja. Elizabeta je tada propustila i mnoga druga događanja, pojavivši se samo dva puta u javnosti tokom ceremonije u njenu čast.

Početkom augusta, kraljicin tradicionalni doček u dvorcu Balmoral od strane počasne straže navodno je održan u privatnosti. Izvor je rekao da je to u skladu s događajima koji su prilagođeni udobnosti kraljici.

Iz istog razloga, kraljica je propustila i Braemar Gathering, popularni događaj održan 3. septembra.

Sumnje na loše zdravstveno stanje kraljice Elizabete II su obnovljene i nakon fotografija koje pokazuju susret monarha s novom britanskom premijerkom Liz Truss, a na kojima se može vidjeti modrica na ruci 96-godišnjakinje. To je bio jedan od posljednjih prizora prije jučerašnje vijesti o njenoj smrti.

Inače, kraljica je ranije rijetko bilježila zdravstvene probleme. Godine 2003. operisala je oba koljena, uklonivši sa ovog dijela tijela razderanu hrskavicu. Njena sljedeća posjeta bolnici desila se tek 10 godina poslije, kada je dobila gastroenteritis, a zatim 2018. kada se podvrgnula operaciji uklanjanja mrene.

Nakon vijesti o smrti kraljice, mnogi obožavatelji dijele prizore u njenu čast, a dosta njih su zapravo fotografije ponovnog susreta Elizabete i princa Philipa.

Par se upoznao 1939. godine, a vjenčali su se 8 godina poslije. Rame uz rame, putovali su po cijelom svijetu, noseći zastavu Commonwealtha, na čijem je čelu bilo njeno veličanstvo.

Iza njih ostalo je njihovo četvero djece - princ Charles, koji je princ od Walesa i prestolonasljednik, zatim princeza Anne, princ Andrew, vojvoda od Yorka, i princ Edward, koji je grof od Wessexa, zajedno sa njihovom djecom odnosno unucima preminulog kraljevskog para.