Showbiz
0

Kako Iggy Pop slavi svoj 60. rođendan?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iggy Pop je u subotu obilježio svoj 60. rođendan. Kao i svaki druga starija osoba njegovih godina? Nikako.

"Kum punka" se skinuo samo u uske farmerke i skočio sa scene na ruke fanova tokom koncerta u San Francisku sa svojim ponovno ujedinjenim bendom Stooges.

Pri kraju 80-minutnog šoua, publika u dvorani Warfield je zajedno sa ostalim članovima benda počela pjevati "'Happy Birthday", a baloni su pušteni sa plafona dvorane, što je sve veoma iznenadilo Iggyja.

Pop, čije je pravo ime Jim Osterberg, je izgledao veoma uzbuđen svom pažnjom, ali se nije dugo zadržao na tom specijalnom trenutku. On je prozborio nekoliko puta "hvala", a onda je nastavio sa svojom uobičajenom rutinom: manijakalnim pjevanjem i plesanjem, pljuvanjem publike, skakanjem na zvučnike i bacanjem mikrofonskog stalka po sceni.

Pop više ne sječe svoje grudi nožem, ne valja se po razbijenom staklu, ne maže se kikiriki puterom i pravi scene sa drogom za koje ponašanje Keitha Richardsa izgleda kao ponašanje uzornog đaka osnovne škole. Ipak, svojom energijom na sceni ovaj roker iz Mičigena nadmašuje rokere koji imaju jednu trećinu njegovih godina.

Iggy se nalazi na turneji sa Stoogesima, bendom sa kojim je načinio prvi uspjeh tokom 60-tih godina. Njihov entuzijastični garage-rock, mješavina Chicago bluesa i British Invasion rocka, je utabao put za pojavu punk-rock bendova kao što su Ramones i Sex Pistols.

Stoogesi su se raspali 1974. godine, nakon što su objavili tri albuma čiji se uticaj na muzički svijet nije jednako odrazio na finansijski uspjeh. Pop je završio potpuno bez novaca, nakon čega se prijavio u psihijatrijsku bolnicu. Uspio je napraviti povratak 1977. godine uz pomoć Davida Bowiea, sa kojim je zajedno napisao i takve pjesme kao što su bile "Lust for Life" i "China Girl".

Iggy Pop se ponovo ujedinio sa gitaristom Stoogesa Ronom Ashetonom i njegovim bratom, bubnjarom Scottom Ashetonom. Kalifornijski punk veteran Mike Watt je zamijenio preminulog basistu Davea Alexandera, i prošlog mjeseca su izdali svoj prvi album nakon 33 godine – "The Weirdness".

Nakon što završi turneja po Sjevernoj Americi, koncertom na Beale Street Music Festivalu u Memfisu 4. maja, bend će započeti turneju po evropskim ljetnim festivalima.