Prvi put je pomenula
32

Jovana Joksimović u jutarnjem programu o svojoj dijagnozi: Svako ko uđe to primijeti

N. O.
Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube
Jovana Joksimović u jutarnjem programu dotakla se vlastite dijagnoze vitiliga kazavši da to primijeti svako ko uđe u prostoriju.

Tema "Uranka" o kojoj je govorila bio je gen za gojaznost te tvrdnje Oprah Winfrey o njenom izgledu i dugogodišnjoj borbi s viškom kilograma. Razgovarajući s doktoricom Jagodom Jorgom dotakla se i vlastite dijagnoze.

"Potpuno je tačno i sjajno, taj dio njene lične izjave, zato što gojaznost spada u one bolesti gdje je čovek stigmatizovan, obilježen. Kao kad imate vitiligo", kazala je doktorica.

Joksimović se potom uključila otkrivši da i sama ima vitiligo.

"Jeste. Pa, ja imam vitiligo i svako ko uđe kaže: Jao, imaš nešto bijelo. Super ste napravili to poređenje, to je tačno", kazala je Jovana.

Vitiligo je donedavno bio potpuno nepoznata bolest o kojoj se počelo govoriti zahvaljujući društvenim mrežama. Najčešće se definiše kao autoimuno stanje kod kojeg se na koži razvijaju blijede ili bijele mrlje, što je uzrokovano nedostatkom melanina koji daje pigment.

O vitiligu je prvi javno progovorio Michael Jackson, koji je još 1993. godine otkrio kako pati od ove autoimune bolesti, koja je zapravo uzrok njegovog svijetlog tena, za što mu mnogi nisu vjerovali, jer se do tada o njoj nije mnogo govorilo.