Showbiz
272

John Travolta: Kada sam se vratio iz Bosne osjećao sam se prosvijetljeno

Klix.ba
Poznati glumac John Travolta dao je intervju za Huffington Post u kojem je govorio o tome zbog čega je pristao snimati film "Killing Season", glumiti ulogu pripadnika zloglasne formacije Škorpiona, te kako se u BiH pripremao za ulogu.

Travolta je posjetio našu zemlju 2011. godine. Pripremao se za ulogu srpskog vojnika koji je dio igre "mačke i miša" sa američkim veteranom kojeg je glumio Robert de Niro. Travolta je u našu zemlju došao o svom trošku kako bi saznao i razumio šta se dešavalo na ovim prostorima u periodu 1992-1995.

"Uradio sam veliko istraživanje, veće nego i za jedan film. Bio sam u BiH i Hrvatskoj te razgovarao sa Srbima, Hrvatima i Bosancima kako bih saznao njihova razmišljanja. Tada sam shvatio da oni svi krive jedni druge za rat koji su izazvale vanjske sile i utjecaji. Kada sam se vratio iz Bosne osjećao sam se prosvijetljeno i osjetio sam potrebu da ostanem objektivan i da ne stanem na nečiju stranu. Želio sam da imam nepolitički stav i kažem 'Vidite, to su činjenice koje sam saznao'", rekao je Travolta.

Kako je rekao, dragi prijatelji, Srbijanac i Bosanac, pomogli su mu da razumije religijske, političke i etničke koncepte ovih karaktera.

"Imao sam mnogo dubokoumnih diskusija s njima i čitao sam im skriptu nekoliko puta. Diskutovao sam s njima o tačkama s kojima se slažu i s kojima ne. Osjetio sam da postoji mogućnost da razumijem taj lik. Mislim da su i moj i De Nirov karakter žrtve određenih okolnosti koje su nas dovele do takvog ponašanja", kazao je Travolta.

Glumac je kazao kako u ovom filmu on i De Niro predstavljaju "ono najgore u ratu".

"Mislim na zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Obojica su krivi za ratne zločine", naglasio je Travolta.

Travolta je kazao kako je snimanje filma s De Nirom bilo izuzetno poučno i zabavno. John Travolta je glumio srpskog vojnika Emila Kovača, pripadnika zloglasnih Škorpiona, dok je De Niro glumio američkog veterana i bivšeg NATO operativca Benjamina Forda.

Premijera filma "The Killing Season" upriličena je u julu 2013. godine, a uskoro bi trebao izaći i na DVD-ju.