James Wright tvrdi
0

"Jimija Hendrixa je ubio njegov menadžer"

Sarajevo-x.com
Rock legendu Jimija Hendrixa ubio je njegov menadžer Michael Jeffery, tvrdi se u knjizi koju je napisao jedan od nekadašnjih Jefferyjevih saradnika James ‘Tappy’ Wright, objavio je Daily Mail.

Jedan od najpoznatijih svjetskih gitarista umro je 18. septembra 1970. godine i sve do sada vjerovalo se da je njegova smrt bila uzrokovana prekomjernom dozom tableta za spavanje. Jimijevo tijelo je pronađeno u hotelu u Samarkandu u Londonu, a pored njega je bila djevojka Monika Dannemann, koja je čvrsto spavala.

"Michael Jeffery je ubio Hendrixa zbog neke 'muljaže' sa osiguravajućom kućom! On mi je to priznao godinu dana nakon Jimijeve smrti. Bio je potpuno pijan i jednostavno mi se otvorio i ispričao sve", kazao je James Wright, autor knjige 'Rock Roadie', koja bi trebala izaći narednog mjeseca.

Wright tvrdi da je Hendrix želio pronaći novog menadžera nakon što Jefferyju istekne ugovor. Kako bi to spriječio Jeffery je otišao u Jimijevu hotelsku sobu i ubio ga stavljajući mu ogromnu dozu pilula za spavanje u piće.

"Tappy, morao sam to učiniti. Ti to ne razumiješ je li tako? On je meni bio puno vrijedniji mrtav nego živ! Otišli smo u njegovu hotelsku sobu... Bila je tu nekolicina prijatelja, kao i Monika. U vino sam mu stavljao tablete za spavanje... Morao sam to učiniti! Da ga nisam ubio izgubio bih sve!", ispričao je navodno tadašnji Hendrixov menadžer Wrightu.

Službeni nalaz smrti Jima Hendrixa bio je da se on ugušio u vlastitoj bljuvotini, što je bilo sasvim dovoljno za Jefferyja, jer da se radilo o samoubistvo menadžer ne bi mogao dobiti novac od osiguravajuće kuće.

Smrt gitarističkog genija je oduvijek se smatrala misterioznom. Nikada nije pronađen zapis o tome ko je pozvao hitnu pomoć, a John Bannister, liječnik koji je pokušao reanimirati Hendrixa izjavio je te 1970. godine da smatra kako je Jimi bukvalno 'utopljen' u vinu, mada je kasniji nalaz pokazao da je muzičar u krvi imao veoma malu dozu alkohola.

Knjiga 'Rock Roadie' na tržištu će se naći već narednog mjeseca, a u njoj osim o Hendrixu biće riječi i o drugim zvijezdama koje su obilježile šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća, a tu se najprije govori o Elvisu Presleyu i Tinai Turner.

Jimi Hendrix je bio jedan od najboljih svjetskih gitarista, pravi gitaristički genije, kako je kasnije prozvan. Njegova solo karijera je nažalost bila veoma kratka, odnosno od izlaska prvog singla 1966. godine, pa do njegove smrti 1970. godine.

Neki od albuma na kojima svira ovaj virtuoz su 'Are You Experienced?' 'Axis: Bold As Love' ,'Smash Hits', 'Electric Ladyland', 'Band Of Gypsies' i 'Cry Of Love'.