Showbiz
0

Jim Carrey nije razmišljao o pravnim posljedicama svoje izjave o "Kick-Ass 2"

Klix.ba
Jim Carrey
Jim Carrey
Glumac Jim Carrey ovih dana puni naslovnice svjetske štampe nakon što je na Twitteru objavio kako ne želi da promovira svoj novi film “Kick Ass 2” zbog nasilja. Međutim, sada bi se mogao suočiti i sa pravnim posljedicama svog čina.

Pravni eksperti smatraju da je Carrey tvitao bez razmišljanja o mogućim pravnim posljedicama.

"Publicitet, promocija i marketing su jednako važni za uspjeh filma kao i njegov kvalitet. Presudno je za distributere da strogo kontrolišu sve aspekte brendiranja i prikazivanja filma. Podrška glumaca i reditelja u promociji je izuzetno korisna, čak i vitalna, a studiji i investitori gotovo uvijek zahtijevaju da njihovi ključni talenti odrade određenu količinu publiciteta za njihove filmove. U najmanju ruku, u ugovor glumca obično stoji da on ne može da čini nikakav publicitet bez odobrenja studija", objasnio je Gary Michael, hollywoodski producent.

Klauzula o publicitetu se gotovo uvijek nalazi u ugovoru, a Carrey ju je očito prekršio. Uobičajeni ugovor zahtijeva od glumca da odradi određenu količinu promotivnog rada za film, a studio može da zahtijeva i dodatne usluge.

Hollywoodski izvori navode kako je Carrey najvjerovatnije prekršio klauzulu ugovora u kojoj stoji da glumac ne smije govoriti ništa negativno o filmu. Studio Universal Pictures bi mogao da ga tuži za nastalu štetu, iako u Hollywoodu baš i nije običaj da studio tuži glumce sa "A-liste". Ipak, mnogi će studiji sada dobro razmisliti prije nego angažuju Carreya.

Universal Pictures i Carreyevi predstavnici odbili su da komentarišu dešavanja vezana za Carreyevu izjavu na Twitteru.