Showbiz
0

Jennifer Lopez se javno izvinila zbog pjesme turkmenskom diktatoru

Klix.ba
Jennifer Lopez
Jennifer Lopez
Američka pjevačica Jennifer Lopez morala se javno izviniti nakon svog koncerta u Turkmenistanu i rođendanske pjesme diktatoru Gurbangulyju Berdimuhamedovu.

Lopez je tokom koncerta obukla tradicionalnu turkmensku nošnju i otpjevala rođendansku pjesmu Gurbangulyju Berdimuhamedovu, čija je vlada optužena za samovoljna hapšenja i mučenja političkih disidenata.

Organizacija Human Rights Watch rangira Turkmenistan "među najrepresivnije režime na svijetu", a navode kako ova bivša sovjetska republika nameće "drakonska ograničenja na slobodu izražavanja i udruživanja".

Predsjednik Berdimuhamedov, njegova porodica i saradnici uživaju neograničenu moć i potpunu kontrolu nad svim aspektima javnog života u ovoj zemlji.

Koncert, pod pokroviteljstvom China National Petroleum Corp, glavnog investitora u rastuću turkmenistansku gasnu industriju, organizovan je povodom Berdymukhamedovog 56. rođendana.

Lopez se zvanično izvinila zbog pjevanja Berdmuhamedovu, objašnjavajući da nikada ne bi pjevala na tom koncertu, da je znala za situaciju u vezi sa ljudskim pravima u ovoj zemlji. Kako je navela, rođendanska pjesma je bila zahtjev organizatora u posljednjem trenu i ona ga je prihvatila.

Koncert je održan u naselju i jahtnom klubu na Kaspijskom moru, vrijednom dvije milijarde dolara, koji je Berdimuhamedov otvorio samo dan ranije.

"Lopez očito ima pravo da zarađuje za život pjevajući diktatoru i njegovom krugu prijatelja, ali njeni postupci su potpuno uništili pažljivo osmišljenu poruku koju je njegovala nakon svog ranijeg angažmana u programima Amnesty Internationala", izjavio je Thor Halvorssen, predsjednik Human Rights Foundation.