Izgleda zabavno
70

Jelena Đoković neobičnom vještinom održava vitku liniju: Ovo prvi put vidim

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Jelena Đoković, supruga jednog od najboljih tenisera svih vremena Novaka Đokovića, pokazala je neobičnu metodu kojom održava vitku liniju.

Jelena je na svom Instagram profilu podijelila video u kojem vježba s trenerom, a objasnila je o kakvoj vještini je riječ.

"Otkrila sam Capoeru ovog ljeta i počela da učim uz Pulmaoa. Prve dvije nedjelje sam hodala kao robot jer me je svaki dio tijela bolio… Nisam mogla jedan sklek da uradim - ni ženski! Tako da… Ovo je stvarno napredak iako je daleko od idealnog ili nekog hvaljenja. Prosto uživam u pokretima, osjećam se i malo djetinjasto dok se kobajagi trudim da budem hrabra kad krene nogom ka meni i tako…. Lijepo je. Drugačije je", napisala je Jelena.

"Ovo prvi put vidim. Voljela bih probati", "Kako je to dobroo", "Izgledaš kao tinejdžerica", neke su od reakcija na Jelenin video.

Inače, Capoeira je tradicionalni brazilski ples kojeg odlikuju osobine borilačkih vještina, a prema legendi potekao je iz 17. vijeka. Iako u današnje vrijeme postiže sve veću popularnost zbog atraktivnih figura, nekada joj smisao nije bila tjelovježba i atraktivne demonstracije već samoobrana afričkih robova u zarobljeništvu na plantažama Brazila.

Ova vještina je u Brazil stigla iz Afrike, iz Angole i Konga, preko generacijske predaje afričkih robova. U početku, Capoeira je bila ples zrelosti kojeg su mladići izvodili kako bi osvojili djevojku koja im se sviđala, a kako se borba za djevojku "zahuktavala" ples se pretvarao u borbu.