Našalila se
463

Jasmila Žbanić podijelila zajedničku fotografiju s Danisom Tanovićem i poručila: Ima li ko jači?

I. S.
Foto: Facebook/jasmila.zbanic
Foto: Facebook/jasmila.zbanic
Bh. rediteljica Jasmila Žbanić podijelila je zajedničku fotografiju s Oskarovcem Danisom Tanovićem uz šaljivu poruku.

"Ima l' ko jači? (Rek'o mi Danis da napišem)", navela je u opisu.

U komentarima su ubrzo uslijedile pohvale. "Nema. Predivni ste, dragi ljudi", "Dvije gromade", "Velikani", neke su od njih.

Činjenica je da su njih dvoje biseri bosanskohercegovačke kinematografije. Kroz svoje filmove nastoje ostatku svijeta otkriti koliko je naša zemlja propatila u proteklom ratu, kada ju je Vojska Republike Srpske pokušala zauzeti.

Danis je za "Ničiju zemlju" 2002. godine dobio Oscara, što je izuzetan uspjeh. Radnja se dešava u Bosni i Hercegovini 1993. u vrijeme najtežih borbi, a priča se fokusira na dva vojnika, Ninu (Rene Bitorajac) i Čikija (Brako Đurić Đuro), koji pripadaju dvjema zaraćenim stranama i nalaze se na ničijoj zemlji, dok je treći vojnik uhvaćen u zamku mine.

Borba, ponekad ironična, ponekad dramatična, između dva vojnika koji se nalaze zajedno u rovu između rovova svojih vojski stoji ujedno kao alegorija tih neprijateljstava i univerzalni simbol apsurdnosti svih ratova sa svojom iracionalnom mržnjom i neefikasnim mirovnim.

Jasmilin film "Grbavica" govori o Sari (Luna Lozić), koja saznaje da je začeta silovanjem u jednom kampu za ratne zarobljenike. Ovo kinematografsko ostvarenje pružilo je uvid u još jednu stravičnu stranu rata u kojem su se zločinci iživljavali nad ženama. Film "Quo Vadis, Aida?", koji govori o genocidu u Srebrenici, proglašen je najboljim evropskim filmom u 2021. godini.

"Imamo odgovornost da našim publikama dajemo istinu. Možda je to teška istina, možda nije profitabilna, ali moramo imati kompleksne priče kako bi naša publika bila spremna za kompleksna vremena koja su krenula", izjavila je tada.