Vidite li sličnost?
10

Japanski umjetnik tvrdi da je Beyonce koristila njegove ideje za svoje nastupe

L. R.
Beyonce/Hajime Sorayama (Foto: EPA-EFE/Instagram)
Beyonce/Hajime Sorayama (Foto: EPA-EFE/Instagram)
Japanski umjetnik Hajime Sorayama jučer je putem svog Instagram prozvao pjevačicu Beyonce zbog toga što smatra da je koristila njegove ideje za svoju turneju "Renaissance".

Naime, Sorayama je podijelio fotografiju s njenog nastupa, kao i fotografiju promotivne majice za turneju "Renaissance" na kojima Beyonce, a onda podijelio svoje crteže koji imaju gotovo identičan dizajn.

On tvrdi da Beyonce nije pitala za korištenje njegovih futurističkih skica i ansambla.

"Hej Beyonce. Trebala si me 'službeno' pitati kako bih ih mogao bolje uraditi za tebe, kao što je to uradio The Weeknd", napisao je ispod objave.

Prva fotografija je prikazivala je njeno lice na ogromnom ekranu na jednom od njenih nastupa tokom posljednje turneje, gdje Beyonce nosi kromiranu kacigu sa šiljastim cilindrima iznad ušiju, koja podsjeća na robote.

Posljednje tri fotografije u njegovoj objavi bile su ilustracije koje prikazuju žene koje nose nevjerovatno slične kacige zajedno s odgovarajućom geometrijskom odjećom koja podsjeća na pripijena odijela.

No, mnogo ljudi komentarisalo je kako su oboje crpili inspiraciju iz njemačkog ekspresionističkog naučno-fantastičnog filma "Metropolis" iz 1927. godine.

Mediji su pokušali doći do njihovih predstavnika jer nije jasno planira li Sorayama pokrenuti pravni postupak protiv pjevačice, ali još uvijek nisu dobili odgovore.