Izazvao reakcije
26

Jamie Oliver otkrio da prati kćerkin telefon preko aplikacije

Klix.ba
Jamie Oliver
Jamie Oliver
Jamie Oliver je priznao da koristi aplikaciju koja mu omogućava da prati kćerkina kretanja u bilo koja doba. Aplikacija se zove Life 360 te preko nje prati obje kćerke 16-godišnju Poppy i 15-godišnju Daisy.

"Naše starije kćerke, Jools i ja koristimo aplikaciju koja se zove Life360, što znači da u svako doba možemo vidjeti gdje je ko na mapi te kojim je putem išao negdje", rekao je Jamie, prenosi The Independent.

"Ako jedna od djevojaka kaže da ide u Camden Town, a kasnije ode negdje drugo, onda imamo problem. One također mogu provjeravati mene te vidjeti koliko brzo vozim. To je odlično!“ istaknuo je Oliver.

Na stranici aplikacije piše da je ona dizajnirana da bi održala prijatelje i porodicu povezanim te dozvoljava korisnicima da postave alarm koji će zazvoniti kada neko ko je povezan ode ili se vrati kući.

Ovaj 43-godišnjak je odlučio instalirati aplikaciju nakon pokušaja pljačke koja se desila ranije ovog mjeseca u njegovom domu u sjevernom Londonu.

Iako su aplikacije praćenja kontroverzne, ekspert za roditeljstvo Elizabeth O'Shea tvrdi da ih roditelji često koriste. U svakom slučaju, mogli bi smanjiti korištenje.

Kada roditelj prati svoje dijete, ono se automatski osjeća špijuniranim i kontroliranim. Samim tim, osjeća se posmatrano i da nipošto ne smije pogriješiti.

Da bi dijete postalo samostalno, neophodno je da se stvori povjerenje između roditelja i djeteta.

"Možete li zamisliti kako bi izgledalo da vaš partner počne pratiti vaš telefon? Eh, tako je biti tinejdžer, sve je to nametljivo, kaže O'Shea.

Plus, ako roditelj koristi aplikaciju da prati svoje dijete te ga uhvati u laži – razumljivo je da će dijete razviti osjećaj odbojnosti prema roditelju.

"Međutim, ukoliko dijete dolazi iz poznate porodice kao što je Oliverova, razumljivo je da su mjere opreza povećane", navela je Elizabeth O'Shea.