Na osnovu novog zakona
18

Jamie Foxx optužen za seksualni napad iz 2015. godine

D. B.
Jamie Foxx (Foto: EPA-EFE)
Jamie Foxx (Foto: EPA-EFE)
Neimenovana žena je optužila američkog glumca Jamieja Foxxa za seksualni napad koji se navodno dogodio u restoranu u New York Cityju prije osam godina.

Prema tužbi je Foxx, čije je pravo ime Eric Marlon Bishop, dodirivao ženu nakon što je zatražila da se fotografiše s njim. Ona sada traži odštetu zbog "seksualnog napada i zlostavljanja".

U tužbi se navodi da se napad dogodio oko sat vremena poslije ponoćni 26. augusta 2015. godine u restoranu Catch NYC te da je žena sjedila za stolom do Foxxa. Navodno je glumac bio pod utjecajem alkohola te je pristao na fotografiju te je rekao ženi da ima "tijelo supermodela" te da "dobro miriše".

Ona tvrdi da ju je odveo u drugi dio restorana te da ju je "dodirivao po grudima i stavljao ruku u donje rublje bez njenog pristanka", kao i da je incident prekinula osoba koja je bila u društvu neimenovane žene.

Tužba tereti i vlasnika restorana i bara Marka Birnbauma, koji je navodno sjedio s Foxxom neposredno prije navodnog incidenta. Žena tvrdi da je vlasnik i uposlenici nisu zaštitili.

Također, navela je da pati zbog "gnusnih djela" te da "trpi tešku emocionalnu uznemirenost i anksioznost, poniženje, sramotu, posttraumatski stresni poremećaj i druga fizičke i emocionalne poteškoće".

Ova tužba je stigla nekoliko dana prije zakona koji omogućava navodnim žrtvama seksualnih zločina da tuže nakon isteka zastare.

Bivši američki predsjednik Donald Trump, reper Sean Combs i komičar Bill Cosby, kao i glumci Cuba Gooding Jr. i Russell Brand, tuženi su na osnovu ovog zakona.

Foxx je dobitnik Oscara za najboljeg glumca za svoju ulogu pijaniste Raya Charlesa u filmu "Ray" iz 2004. godine.