Ostvario dječački san
0

James Cameron istraživač National Geographica

FENA
James Cameron
James Cameron
Holivudski režiser James Cameron izjavio je u petak da mu se ostvario dječački san kada je postavljen za istraživača magazina National Geographic.

"Biti postavljen za istraživača je velika čast koja se može porediti s dobijanjem Oskara za filmove Titanik i Avatar", izjavio je Cameron novinskoj agenciji France Presse nakon što su on i španski pomorski ekolog Enric Sala ušli u krug od samo 15 istraživača National Geographica.

Cameron je dodao da je kao tinejdžer želio da bude istraživač okeana.

"Zapravo, kada sam imao 16 godina, živio sam u malom gradu u Kanadi, 800 kilometara od okeana, ali sam ipak dobio ronilački certifikat", rekao je on.

"Vidio sam okean tek dvije godine kasnije. Ronio sam u rijeci, ali to nije bitno - krenuo sam tim putem i današnji događaj je kraj tog puta, ili makar prekretnica", dodao je Cameron.

On je rekao i da se komotnije osjeća u ulozi istraživača neko nagradama ovjenčanog režisera.

"Ne vidim sebe kao holivudsku ličnost", rekao je Cameron, čiji je film Titanik osvojio 11 Oskara, i dodao da je snimio taj film upravo zbog toga da bi mogao roniti u olupini nesretnog broda.

Kao istraživač National Geographica, Cameron će pokušati da podmornicom dođe do dubine od 11.000 metara i istraži "dio okeana koji ljudi nikada nisu vidjeli i koji je na jedan kratak trenutak viđen kroz oči robota".

Sala, u međuvremenu, namjerava istražiti pedesetak ''prastarih mjesta" u moru da bi pokazao svijetu "kako je okean izgledao stotinama godina ranije i inspirirao svjetske lidere da zaštite ta mjesta".

Neka od tih mesta nalaze se duž obala sjeverne Kanade, Rusije i Aljaske, gdje SAD namjerava tražiti naftu.

"Kad čujem da se neka industrijska aktivnost događa na ovim mjestima, osjetim se kao da je neko pustio ljude da uđu u muzej Louvre i išetaju sa slikama", rekao je Sala koji je, kao i Cameron, od djetinjstva želio biti pomorski istraživač.

Međutim, dok Cameron "želi istraživati dubine, ja sam čovjek plićaka i većinu svojih istraživanja i snimanja radim na dubinama do kojih podmornice mogu doći", rekao je Sala.