Showbiz
0

J.K. Rowling tužila eBay

Sarajevo-x.com
J.K. Rowling; Foto: Reuters
J.K. Rowling; Foto: Reuters
Autorka serije knjiga "Harry Potter", J.K. Rowling je tužila indijski eBay zbog prodaje piratskih verzija knjiga o Harryju Potteru osobama koje su bile uvjerene da kupuju legalne kopije.

Rowling je uspjela u namjeri da zabrani eBayu prodaju nelegalnih kopija njene knjige, što znači da će eBay u budućnosti morati da nadgleda aukcije na svom web-siteu.

Rowling je na sudu u New Delhiju pokrenula tužbu, nakon što je otkrila da su prodavači na web-siteu prodavali neautorizovane indijske verzije knjiga.

Ona je već ranije izjavila da neće dozvoliti elektronsku verziju svojih knjiga koje bi se mogle čitati online.

Akash Chittranshi, koji predstavlja Rowling na sudu u New Delhiju, je izjavio da će ova zabrana vjerovatno postati presedan.

"Ako to mogu uraditi u ovom slučaju, onda će morati to uraditi i u puno više slučajeva", izjavio je Chittranshi za londonski Times. "Ovo je prvi put da eBay mora poduzeti mjere da bi spriječio prodaju knjiga u elektronskom formatu".

Zabrana će iti na snazi do nastavka saslušanja koje je zakazano u maju. Rowling je akciju pokrenula 2004. godine kada su knjige sa pričama o Harryju Potteru stavljene na aukciju na indijskom eBayu. Rowling nikada nije autorizovala nijednu elektronsku verziju svoje knjige, a na svom siteu upozorava na tu činjenicu.