Traje od 1953.
2

Iz unutrašnje perspektive: Kako je izgledala ljubav Kirka i Anne Douglas

L. K.
Veza i brak Kirka i Anne Douglas trajali su skoro 70 godina, a zasnovani su na ljubavi i razumijevanju. A koju tajnu krije bezbrižnih sedam decenija zajedništva? Kirk Douglas je za Magazin People 2015. godine kratko objasnio: svaki problem rješava se poljupcem.

Legendarni holivudski glumac Kirk Douglas (103) preminuo je jučer, 5. februara, okružen svojim najbližima. Njegov sin Michael (75), također veoma poznat i uspješan holivudski glumac, oprostio se od oca opisujući ga legendom, glumcem zlatnog doba, humanitarcem i sjajnim roditeljem.

Kirk i Anne upoznali su se 1953. godine na setu filma "Act of Love", gdje je Kirk obavljao dužnost producenta. U tom periodu oboje su se viđali s drugim ljudima, on je bio tajno vjeren za glumicu Pier Angeli, a ona je bila udata. Ruku je dala prijatelju iz Belgije zbog sigurnosnih razloga povezanih s Drugim svjetskim ratom.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

U knjizi koju su objavili 2017. godine "Kirk i Anne: Letters of Love, Laughter and a Lifetime in Hollywood", Douglas je napisao da se u Anne zaljubio čim ju je prvi put ugledao: "Ova ljepotica bila je mnogo drugačija od svih drugih žena s kojima sam bio otkako me napustila bivša supruga Diana".

U knjizi se prisjetio momenta kada ju je pozvao da izađe s njim, a ona ga odbila. Kasnije se uz smijeh prisjetio i činjenice da nije želio odustati od namjere da je osvoji. Trebalo mu je nekoliko mjeseci da prekine odnos sa Angeli, što je uzrokovalo svađe s Anne, koja ga je zbog toga željela ostaviti. U strahu da će ona to zaista učiniti, Kirk je poziva u Las Vegas 1954. godine, gdje izgovaraju sudbonosno "da".

Foto: Instagram
Foto: Instagram

"U tom periodu sam shvatio da bih bio potpuno izgubljen bez nje", opisao je Kirk tu situaciju.

Nedugo nakon vjenčanja dobili su dva sina Erica i Petera koji su živjeli s Kirkovim sinovima iz prvog braka - Joelom i Michaelom. Anne se sprijateljila s Kirkovom bivšom suprugom Dianom, s kojom je redovno izlazila na ručak. Kirk je u jednom od svojih intervjua objasnio kako Anne Dianu zove "naša prva supruga".

Čak i nakon nekoliko desetljeća ljubavi i braka romansa između Kirka i Anne nije nestajala. Ovu činjenicu potvrdio je i sam Kirk: "Moja supruga je ostavila glasovnu poruku na našem kućnom telefonu 'Spartacus i ja nismo kući, molimo ostavite poruku', referirajući se tako na moju najpoznatiju ulogu".

Kirk joj je posvetio knjigu ispunjenu pjesmama, nazvanu "Romance Begins at 80", a Anne je u nekoliko navrata pričala o tome kako njen suprug voli praviti iznenađenja. U njihovoj zajedničkoj knjizi objasnila je i kako mu je nekoliko puta oprostila prevaru, glumeći da je nije ni primijetila. Ovakve poteze objasnila je kazavši kako se ni on nikada nije trudio da joj nešto sakrije, dok je njoj bilo previše nerealistično očekivati potpunu vjernost u braku.

Par nikada nije krio ljubav, što se jasno vidjelo i kroz Kirkov pobjednički govor na dodjeli Oscara 1996. godine: "Vidim svoja četiri sina. Ponosni su na svog starog. I ja sam ponosan. Ponosan što sam dio Hollywooda posljednjih 50 godina. Ali ovo je za moju suprugu, za Anne. Volim te".