Objavljeni dokumenti
2

Ivana Trump nekoliko je godina bila pod istragom FBI-a koja je obuhvatila više zemalja

L. R.
Ivana Trump (Foto: EPA-EFE)
Ivana Trump (Foto: EPA-EFE)
Bivša supruga Donalda Trumpa, Ivana Trump je nekoliko godina bila pod istragom protuobavještajne službe FBI zbog optužbi vezanih za kontakte koje je imala sa svojom rodnom državom Čehoslovačkom.

Naime, FBI je preporučio otvaranje preliminarne istrage o Ivani Trump na osnovu informacija dobijenih od povjerljivog izvora 1989. godine, gdje su imali 190 stranica dokumenata.

Kako prenose strani mediji, istraga FBI-a o Ivani Trump obuhvatila je nekoliko zemalja, uključujući Kanadu i Austriju, a bavila se njenom povezanošću s pojedincima čija imena agencija nije objavila.

Kako navode i izvještaju koji je u ponedjeljak objavljen na Bloombergu, FBI je tražio informacije od američkih izaslanika u Kanadi i Evropi kako bi dobila okolnosti njene emigracije iz tadašnje komunističke Čehoslovačke u Austriju i kasnije njenog odlaska u Kanadu.

Ipak, jedan je dokument iz 1990. godine otkrio je da je FBI istraživao čovjeka povezanog s čehoslovačkom obavještajnom službom koji je dogovarao lažne brakove. Vjerovali su da je Trump bila povezana s njim. Više informacija o ovom slučaju očekuje se u narednim danima.