Oglasila se na Instagramu
31

Ivana Paradžiković osuđena zbog posrednog otkrivanja informacija o maloljetnoj žrtvi

L. R.
Ivana Paradžiković (Foto: Instagram)
Ivana Paradžiković (Foto: Instagram)
Hrvatska voditeljica i bivša urednica emisije "Provjereno" Ivana Paradžiković danas je osuđena na općinskom sudu u Osijeku na deset mjeseci uvjetnog zatvora za kazneno djelo povrede tajnog postupka.

Na istu kaznu osuđen je i novinar Ivan Čorkalo koji je bio novinar priče koja se emitirala u decembru 2019. u emisiji "Provjereno".

Naime, Čorkalo kao novinar i Paradžiković kao urednica su na temelju povjerljivih informacija napravili emisiju, čija je glavna tema bila propust Centra za socijalnu zaštitu. Budući da su otkrili previše detalja iz života maloljetne žrtve, ubrzo se otkrio njen identitet.

Čorkalo se prvobitno branio da je prilog napravio na zahtjev porodice žrtve te dodao da je odgovornost za ovaj sadržaj bio na uredniku, a ne na novinarima. Paradžiković je tvrdila da je imala potpuno povjerenje kada je riječ o novinaru Čorkalu i da nije provjeravala da se sporni dokumenti ne smiju objaviti.

Kasnije se Paradžiković oglasila na svom Instagramu rekavši da priznaje krivicu i da bi opet učinila isto te da zakon nije moralni kompas.

"Radije bih u zatvor, ako će to biti primjerena kazna, jer sam pokušala zaštititi tu djevojčicu, izboriti se zbog stravične nepravde koja joj je počinjena", napisala je novinarka u dijelu svoje objave na Instagramu.

Sud je zaključio da su Paradžiković i Čorkalo "znali da nemaju dozvolu suda da objave tok kaznenog postupka za kazneno djelo počinjeno na štetu djeteta" te su svejedno napravili "televizijske priloge o seksualnom zlostavljanju petogodišnje djevojčice od strane članova porodice.