"Argo" izazvao polemiku i Iranu
13

Iranski mediji "obukli" Michelle Obamu jer se previše razgolitila

Klix.ba
Michelle Obama, supruga američkog predsjednika Baracka Obame, na 85. dodjeli Oscara proglasila je "Argo" filmom godine. Za tu priliku odabrala je dekoltiranu srebrenu haljinu, što je prema standardima Iranaca bilo previše te su je "obukli".

Iranska državna novinska agencija Fars u Photoshopu je prepravila haljinu Michelle Obame, kako prva dama Amerike ne bi bila previše razgolićena. Dodali su joj rukave i prekrili dekolte, s obzirom na to da u Iranu nije dozvoljeno da žene otkrivaju ruke, noge, kosu... ali smatraju da i strankinje moraju biti propisno odjevene.

To, pak, nije iznenadilo američke dužnosnike koji su naveli da takve izmjene u iranskim medijima nisu ništa neuobičajeno.

Inače, mediji u Iranu su naveli da je film "Argo" antiiranski i da njihov narod i kulturu predstavlja u negativnom svjetlu.

"Argo" je triler utemeljen na stvarnim događajima i govori o CIA-inoj operaciji spašavanja petero američkih talaca iz Irana nakon revolucije 1979., pok krinkom snimanja lažnog holivudskog filma.

Film je izazvao brojne rasprave u Iranu, i iako je zabranjen u tamošnjim kinima ilegalno se prodaje i potiče sve žučniju raspravu.