Otkrio kako se izliječio
49

Hrvatski glumac koji je bolovao od alopecije: Nemate pojma kako to utječe na život

D. J.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Hrvatski glumac Asim Ugljen borio se s bolešću koju ima i supruga Willa Smitha, Jada Pinkett Smith te je o tome otvoreno progovorio.

Podsjećamo, glumac Chris Rock se tijekom dodjele Oscara osvrnuo na obrijanu Jadinu glavu usporedivši je s izgledom Demi Moore u filmu “G.I. Jane.” Rekao je da jedva čeka vidjeti Pinkett Smith, koja ima alopeciju, kako glumi u filmu “G. I. Jane 2”, što je navelo Smitha da se popne na pozornicu i udari Rocka.

S istom dijagnozom galopirajuće alopecije, odnosno gubitka kose i brade, borio se glumac Asim Ugljen koji se osvrnuo na spomenuti skandal na Oscarima.

"Tko nije imao alopeciju, nema pojma kako to utječe na život, posebice onih oko tebe. Nažalost, ja znam", napisao je Asim na svom Facebooku.

[FBPOST][/FBPOST]

I ranije je govorio o toj bolesti, a otkrio je i kako se izliječio.

"Istina je da me rijetko što izbacilo iz balansa kao alopecija. Tu količinu gnjeva, bijesa i nemoći rijetko sam kada osjetio. Obožavam svoj posao, ali doslovno obožavam. I ideja da se njime više nikada neću baviti bila mi je prestrašna. A nisam se htio baviti glumom bez svoje brade i kose, ćosav, s rupama svuda po glavi. Zakleo sam se da više nikad neću ući u kadar ako ne pobijedim alopeciju. I zakleo sam se da ću pustiti dugu bradu i dugu kosu i svezati je u rep ako uspijem pobijediti", započeo je.

"Bio sam uvjeren da neću pobijediti. Svako buđenje bila je agonija. Hoću li se probuditi s novim rupama? I često su bile tu, nove, ujutro. Ili su se stare povećale. Galopirajuća alopecija. Bio sam lud. Lud kao bijesno pseto. Ujedao sam koga god, zbog bilo čega. Postajao sam zao. Gadilo mi se to, ali taj osjećaj nemoći je izvlačio sve najgore iz mene. I ništa se nije događalo. Samo je bivalo sve gore", priznao je. "A onda sam se sjetio što mi je dermatolog rekao, da počnem vježbati svaki dan. Pregrizao sam i počeo manijakalno veslati. Ali doslovno manijakalno, triput dnevno išao sam na vodu i veslao, veslao, veslao, veslao, veslao, bilo toplo, hladno, kiša, snijeg, sjekire, atomski rat, ja sam veslao i veslao i veslao. I nakon što se već provrtjelo par godišnjih doba, a ja sam svaki dan bio u vodi, počele su prve bijele dlake. Pa crne. Pa su mi na kraju izrasle još gušće i čvršće dlake negoli sam ih prije bolesti imao. Što je bilo poprilično čudno. I nastavio sam veslati, jer uz glumu, to mi je najveća ljubav. Ne računajući obitelj, naravno. Tu količinu slobode nikada nigdje drugdje nisam osjetio. Sam u kajaku, usred šume i kanjona, na rijeci. Čista, nepatvorena sloboda", otkrio je glumac.

"!A sve rupe su se popunile i ja sam pustio kosu i bradu i danas izgledam kako izgledam. Kao Toshiro Mifune za sirotinju. Jer sam se zakleo. Danas sam stopostotno uvjeren da me kajak spasio. Da me kombinacija fizičkog napora u hladnoj vodi, usred prirode i bez ljudi u blizini, osim Filipa, Marte i djece, spasila. Da mi je kajak vratio kosu i bradu i psihički balans. Zauvijek ću mu ponizno biti zahvalan na svemu što mi je dao i čemu me naučio. Nisu se skoro sve velike civilizacije zalud razvile na obalama rijeka. Jer rijeka je život. Ne postoji bolja alegorija od te. I točnija. Kao i život, rijeka teče i teče i teče, svojim tokom, svojim smjerom, svake sekunde se mijenja, nikada nije ista i baš kao život, nezaustavljiva je. Rijeka i alopecija naučile su me poniznosti kao ništa u životu", napisao je Ugljen.