"Nisu smjeli progovoriti"
40

Hrvatska glumica o Daliboru Mataniću: Užasno puno glumica je doživjelo zlostavljanje, svi su znali

N. O.
Screenshot/Nova TV
Screenshot/Nova TV
Hrvatska glumica Ksenija Marinković u Dnevniku Nove TV osvrnula se na slučaj reditelja Dalibora Matanića nakon priznanja da je zlostavljao saradnice te je kazala da su "svi znali, ali nisu govorili".

Marinković je predsjednica društva filmskih radnika, a priznala je da ju je cijeli slučaj šokirao.

"Ne znam šta bih vam rekla, u potpunom sam šoku. U petak sam o tome saznala prvi put, a navodno se već mjesec dana o tome govori, da Večernji list razgovara s raznim ljudima. Jako smo tužni zbog toga što se dogodilo, jako smo tužni zbog toga što je Dalibor Matanić takvo nešto napravio. Velika sućut njegovoj porodici, nadam se da će se on liječiti i izliječiti", kazala je na početku za Novu TV.

Ispričala je da ona nije znala šta se desilo te da društvo nikad nije dobilo nikakvu prijavu: "Nikada nije bio prijavljen jer bi onda bio pozvan na razgovor i dalje bi se moderiralo što se po tom pitanju može učiniti. Ja čak nisam ni znala, a znamo se jako dugo".

"Užasno je puno to mladih glumica doživjelo od njega, koliko sam ja shvatila to su krugovi i krugovi... Onda sam pitala mlade glumice koje ja znam, oni su svi to znali samo nisu govorili o tome jer mladi glumci ne žele ostati bez posla, a uvijek je to tanka granica, neko te pita hoćeš posao, kažeš da i već je iduća poruka ko zna šta. Ti to ne možeš kontrolirati, mladi uglavnom šute dok se na afirmiraju, kad se afirmiraju onda govore ako smognu hrabrost", ispričala je Marinković za Novu TV.

Kazala je da joj je žao jer se baca loše svjetlo ističući da se zlostavljanje ne dešava samo u umjetničkim krugovima.

O optužbama za seksualno uznemiravanje na račun redatelja Dalibora Matanića već neko vrijeme se govori u hrvatskoj javnosti, nakon čega se i sam oglasio te se ispričao zbog svojih neprimjerenih postupaka. Potom je kazao i da se samostalno prijavio na liječenje u ustanovu.