Brojne reakcije
16

Hollywood o presudi Weinsteinu: Decenijama je terorisao žene, vrijeme je za pravdu

DP
Harvey Weinstein (Foto: EPA-EFE)
Harvey Weinstein (Foto: EPA-EFE)
Suđenje Harveyju Weinsteinu budno se pratilo u Hollywoodu, a nakon presude reagirale su mnoge poznate osobe iz filmske industrije među kojima su brojni poznati glumci, novinari i aktivisti.

Osramoćeni filmski producent proglašen je krivim za seksualni napad iz 2006. godine i za silovanje iz 2013. godine. Porota ga je proglasila nevinim po najtežim tačkama optužnice, za dva kaznena djela takozvanog predatorskog seksualnog napada na Miriam Haley i Jessicu Mann, za koji je inače predviđena kazna doživotnog zatvora, prenosi CNN.

Ashley Judd

Ashley Judd američka glumica, koja je optužila Weinsteina za seksualno uznemiravanje, zahvalila je ženama koje su bile u centru njujorškog slučaja.

"Za žene koje su svjedočile u ovom slučaju i prolazile kroz traumatični pakao: učinile ste veliku stvar za djevojke i žene svuda, hvala vam", napisala je glumica na Twitteru.

Rosanna Arquette

Rosanna Arquette američka glumica i producentica, jedna je od preko 80 žena koje su Weinsteina optužile za seksualno nedolično ponašanje i također je izrazila zahvalnost ženama koje su svjedočile. (Weinstein je više puta negirao sve optužbe o seksu bez saglasnosti.)

[TWITTER]1231991023384973313[/TWITTER]

"Zahvalnost hrabrim ženama koje su svjedočile i poroti zbog uvida u prljavu taktiku odbrane. U budućnosti ćemo promijeniti zakone tako da se žrtve silovanja čuju, a ne diskreditiraju i da ljudima bude lakše prijaviti silovanja", napisala je Arquette na Twitteru.

Rose McGowan

McGowan je bila jedna od najglasnijih žena koje su optužile Weinsteina.

"Danas je važan dan i ogroman korak naprijed u našem kolektivnom iscjeljivanju", napisala je na Twitteru.

Anthony Rapp

Rapp, koji je 2017. godine optužio glumca Kevina Spaceyja da ga je seksualno napastovao kada je imao 14 godina, također se zahvalio Weinsteinovim tužiteljicama. (Kada je optužen, Spacey je rekao da se ne sjeća susreta koji je Rapp opisao, ali se izvinio "zbog onoga što bi bilo izuzetno neprikladno pijano ponašanje.")

"Pozdravljam žene koje su hrabro istupile pomoći da se zauvijek promijeni pristup onome s čim se one, a i svi mi, moramo suočiti. Zahvalan sam što vidim kako je ovdje pravda zadovoljena."

Tarana Burke

Tarana Burke, aktivistica koja je izmislila termin #MeToo i osnovala istoimenu organizaciju, dala je izjavu za CNN nakon vijesti o presudi Weinsteinu.

"Harvey Weinstein je decenijama u Hollywoodu djelovao nekažnjeno i bez grižnje savjesti. Ipak, bile su potrebne godine i milioni glasova da bi jedan čovjek mogao odgovarati pred pravnim sistemom", rekla je Burke.

Ronan Farrow

Farrow, novinar koji je u New Yorkeru objavio priču o nekoliko žena koje su optuživale Weinsteina, odao je počast onima koje su pomogle u rasvjetljavanju slučaja.