{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Holivudski privatni detektiv prisluškivao slavne klijente

F
16.5.2008. u 11:59
0
0
Holivudski privatni detektiv prisluškivao slavne klijente
0
Holivudski privatni detektiv prisluškivao slavne klijente
Holivudski privatni detektiv Anthony Pellicano u četvrtak je proglašen krivim pred federalnim sudom u Los Angelesu zbog upotrebe prisluškivanja i drugih nezakonitih metoda kod prikupljanja informacija za svoje bogate i slavne klijente, upletene u rastave braka i pravne sporove.
Nakon dvosedmičnog vijećanja porota je proglasila 64-godišnjeg Pellicana krivim po 76 od 77 tačaka optužbe, uključujući za iznudu, urotu za iznuđivanje, prijevaru, lažno predstavljanje, prisluškivanje telefona i posjedovanje naprave za prisluškivanje, izvijestio je Fox News TV.

Pellicano i četvorica suoptuženih u optužnici se terete da su prisluškivali telefone i podmićivali policiju i radnike telefonskih kompanija kako bi provjeravali holivudske zvijezde, filmske mogule i druge. Slučaj je otkriven kada je Anita Busch, tada novinarka Los Angeles Timesa, pronašla prijeteću poruku na vjetrobranu auta, a kasnije otkrila da joj je telefon prisluškivan.

Tokom dva mjeseca izvođenje dokaza tužitelji su tvrdili da je Pellicano osmislio vrlo djelotvornu mrežu sakupljača ilegalnih informacija koje su pomogle njegovim klijentima da odnesu prevagu u građanskim parnicama ili da se izvuku nekažnjeno u kaznenim predmetima, za što im je naplaćivao najmanje po 25.000 dolara.

Pellicano, koji se na suđenju branio sam, tvrdio je kako je djelovao potpuno samostalno, kao "usamljeni rendžer".

"Pellicano je jedini odgovoran. To je jednostavna istina", rekao je u sudnici, govoreći o sebi u trećem licu.

Pellicano je izveo samo jednog svjedoka odbrane, a svjedoke optužbe jedva da je pokušao protuispitivati, a svoje praktično odustajanje od odbrane objasnio je željom da zaštiti privatnost klijenata.

Tužitelj je Pellicanovu taktiku opisao kao kombinaciju skupljanja "prljavog veša", blaćenja i ocrnjivanja.

Slučaj je uključivao prisluškivanje nekoliko poznatih osoba, poput komičara Garryja Shandlinga, glumaca Sylvestera Stallonea i Keitha Carradinea te filmskog producenta Charlesa Rovena.

Na popisu Pellicanovih klijenata su, među ostalima, bili direktor Paramount Picturesa Brad Grey, glumački agent Michael S. Ovitz i muzički menadžer Freddy DeMann.

Prvobitno je bilo optuženo 14 osoba, od kojih je sedam priznalo krivnju za krivokletstvo i urotu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: