Želi ukloniti stigmu
40

Holivudska glumica za naslovnicu Voguea pozirala sa štapom: Hrabro se nosi s dijagnozom

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Holivudska glumica Selma Blair na naslovnici britanskog Voguea pozirala je sa štapom u rukama, odlučivši progovoriti o svojoj dijagnozi multiple skleroze te pomoći "vidljivosti" i uklanjanju stigme oko same bolesti.

"Imam emocionalnu i fizičku vezanost za štap", rekla je za magazin glumica koju publika pamti po ulozi u filmu "Cruel Intensions", a kojoj je 2018. dijagnosticirana multipla skleroza.

Blair je pozirala u bež haljini s izrezima na bokovima i odgovarajućim Valentino štiklama za naslovnu fotografiju, nazvavši štap svojim "produžetkom".

"Znam da to doprinosi vidljivosti. Toliko mlađih ljudi je počelo javno da prihvata i pokazuje svoje štapove", nastavila je.

"Mislim da je reprezentacija važna. Ako mogu pomoći u uklanjanju stigme ili pretjerane radoznalosti u gomili za nekog drugog, onda je to sjajno", dodala je.

Na drugoj fotografiji, Blair nosi crnu The Row haljinu bez naramenica i antilopne cipele Manolo Blahnik, a štap drži ispred sebe.

Nacionalno društvo za multiple sklerozu definira MS kao "bolest koja pogađa mozak, kičmenu moždinu i optičke živce, koji čine centralni nervni sistem i kontroliraju sve što radimo". Simptomi mogu uključivati ​​probleme s pamćenjem i govorom, bol, umor i otežano hodanje.

Glumica je postala zagovornica zajednice osoba s invaliditetom nakon svoje dijagnoze, a za britanski Vogue je razgovarala o tome zašto se povukla iz glume.

Blair, koja je ranije otkrila da ju je čak i njen doktor nagovarao da dijagnozu drži u tajnosti od posla - nazvala je boravak na setu "mučnim" jer se nosila s "iscrpljenošću i tikovima" uzrokovanim bolešću.

Glumica se danas zalaže za zajednicu osoba s invaliditetom, izjavila je da se nada većoj inkluzivnosti u industriji dok ona i drugi nastavljaju da skreću pažnju na ovo stanje.