Nije znala za zločine
0

Hilary Swank žali zbog odlaska u Čečeniju

Sarajevo-x.com
Hilary Swank  (Foto: AP)
Hilary Swank (Foto: AP)
Oskarovka Hilary Swank izjavila je da duboko žali što je bila na koncertu održanom u čast čečenskog vođe Ramzana Kadirova na njegov rođendan. Lijepa glumica dodala je da nije znala o zločinima koje je čečenski vođa naredio.

Kadyrov je osumnjičen za zlostavljanje, otmice i ubistvo aktivista koji su se borili za ljudska prava.

"Zaista žalim što sam bila na ovom događaju. Da sam znala šta je onaj događaj predstavljao i za koga, nikada ne bih otišla", rekla je Swank, prenosi Associated Press.

Human Rights Watch kritikovao je ne samo nju, nego i belgijskog glumca Jeana Claudea Van Dammea kao i britansku violinistkinju Vanessu Mae zbog prisustva događaju koji slavi beskrupuloznog vođu. Van Damme i Mae se nisu oglasili povodom ovih komentara.

Podsjetimo, na Kadyrov 35. rođendan koji je bio 5. oktobra, njegova vlada organizovala je koncert u glavnom gradu Čečenije na kojemm su se pojavile mnoge slavne ličnosti, uključujući i holivudsku glumicu. Ona je tad tvrdila da je bila ponesena čečenskim demokratskim napretkom. Kasnije je objasnila da njena posjeta uopšte nije značila podršku za Kadyrova.

Zanimljivo je da je Swank bila jedna od rijetkih žena koja se na koncertu pojavila bez marame na glavi, iako su žene u Čečeniji obavezne da je nose po islamskom običaju. Žene koju su odbijale da nose marame bile su kažnjavane.