Optužen za silovanje
2

Harvey Weinstein se izjasnio da nije kriv

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Holivudski filmski producent Harvey Weinstein izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti za silovanje i seksualne napade.

Njegov advokat kazao je kako njegov branjenik nije imao seks bez pristanka niti s jednom od žena. Ukoliko buse proglašen krivim, Weinstein se suočava s kaznom do 25 godina zatvora.

U optužnici se tereti za seksualno uznemiravanje 70 žena. Dodatne istrage vode se u Los Angelesu, Londonu, a zasebnu istragu vodi i američka savezna vlada.

Weinstein je na Vrhovni sud New Yorka stigao u pratnji svog advokata Benjamina Brafmana. Dočekao ga je veliki broj fotografa i reportera. Weinstein se nije obratio medijima, dok je njegov advokat rekao da će poduzeti niz pravnih koraka koji će im pružiti dodatne informacije, te se nada da neće doći do suđenja.

"Ukoliko dođe do toga, brzo i energično ćemo pokušati sprati 'lajgu' s Weinstenovog imena", rekao je Brafman dodavši kako je tužilaštvo izloženo nepravednom političkom pritisku da osude njegovog branjenika zbog porketa #MeToo.

Weinstein se brani sa slobode na osnovu kaucije od milion dolara koju je platio. Predao je svoj pasoš i nosi GPS naruknicu.