Poriče krivnju
3

Harvey Weinstein progovorio prije suđenja: Ja sam zaboravljen čovjek

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Harvey Weinstein prvi put je u više od godinu dana, samo nekoliko sedmica prije suđenja za seksualne zločine, javno progovorio, nazivajući sebe zaboravljenim čovjekom.

U ekskluzivnom intervjuu New York Postu Weinstein je odbio govoriti o optužbama protiv njega. Rekao je da je pristao obaviti razgovor kako bi dokazao da nije pretjerivao u vezi sa svojim zdravstvenim tegobama.

Naime, Weinstein je na ročište prošle sedmice stigao koristeći štap, a njegova advokatica Donna Rotunno rekla je na sudu da njen klijent treba operaciju leđa.

Ljudi bliski Weinsteinu rekli su za CNN da producent poriče ono za što ga optužuju te da se planira vratiti karijeri kada suđenje završi.

Weinstein je za The Post izjavio da je "napravio više filmova koje su režirale žene i o ženama nego bilo koji filmski stvaralac i to prije trideset godina, kada ova tema nije bila toliko aktuelna".

Weinstein je rekao i da je bio pionir u povećanju broja ženskih uloga.

"Sav moj rad je uništen zbog ovih optužbi. Moj rad je zaboravljen", rekao je Weinstein novinama.

Dvadeset i tri žene koje su optužile Harveyja Weinsteina za seksualno zlostavljanje sastavile su zajedničku izjavu kao odgovor na intervju Harveyja Weinsteina.

"Harvey Weinstein ponovo pokušava prosvijetliti društvo. U novom intervjuu kaže da ne želi biti zaboravljen. Pa, neće biti. Ostat će upamćen kao seksualni zlostavljač i nasilnik koji je uzeo sve, a nije zaslužio ništa", napisale su, između ostalog, Weinsteinove žrtve.

Glumice Ashley Judd i Rosanna Arquette nalaze se među ženama koje su potpisale izjavu.

Weinsteinov intervju objavljen je samo nekoliko sedmica prije početka suđenja, a nekoliko dana nakon što je njegova advokatica izjavila da tužitelji imaju medije na svojoj strani.

Podsjećamo, Weinstein je optužen za silovanje žene u hotelskoj sobi 2013. godine, a druga žena ga je optužila za prisilan oralni seks u njegovom stanu na Manhattanu 2006. godine. Nakon toga ga je još deset žena optužilo za seksualno zlostavljanje.

Weinstein se izjasnio da nije kriv i više puta je negirao sve navode o seksualnom zlostavljanju. Suđenje mu treba započeti 6. januara.