Žrtve mu bile Kunis i Aguilera
0

Hakeru koji je objavio fotografije gole Scarlett Johansson deset godine zatvora

Klix.ba
Muškarac koji je hakirao računare holivudskih zvijezda Scarlett Johansson, Mile Kunis i Christine Aguilere te brojnih drugih žena osuđen je na deset godina zatvora.

Američki sudija James Otero osudio je Christophera Chaneyja na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što je provalio u računare poznatih glumica, ukrao njihove privatne fotografije i neovlašteno ih distribuirao na internet.

Osim toga, Chaney žrtvama mora platiti 76.000 dolara odštete. Najviše pažnje u ovom slučaju izazvalo je objavljivanje fotografija gole Scarlett Johanson, koje je ona snimila u namjeri da ih pošalje tadašnjem suprugu Ryanu Reynoldsu.

Chaney je ranije priznao krivicu, a prijetila mu je zatvorska kazna duga 121 godinu ako se dokaže svih 26 optužbi. Osim poznatih osoba, njegove žrtve su bile i žene koje je lično poznavao, a dvije među njima je pratio više od deset godina. One su na sudu izjavile da im je Chaney svojim postupcima nanio nepopravljivu štetu.

Ocijenile su ga kao čudnog, okrutnog i proračunatog muškarca.

Aguilera je u saopćenju izdatom nekoliko dana prije presude kazala da je Chaney ozbiljno narušio njenu intimu, za šta nema opravdanja.

Tužioci su kazali da je on hakirao e-mailove više od 50 osoba, domogao se nekoliko desetaka privatnih fotografija i postavio ih na internet, gdje su ih svi mogli vidjeti.

Uhapšen je u oktobru 2011. godine u akciji Operacija Hackerazzi.