Showbiz
0

Grace Kelly još uvijek modna ikona

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Holivudska zvijezda i "američka princeza" Grace Kelly, čak i nakon 25 godina od svoje tragične smrti, ima utjecaj na današnju modu. Njen zapaženi stil bio je inspiracija mnogim dizajnerima, a kako bi se obilježila 25. godišnjica njene smrti, širom SAD-a će se prezentirati knjige, raditi aukcije i predstaviti novi ruž "Princess Grace Coral".

Danas se obilježava 25. godišnjica od tragične smrti princeze od Monaca i holivudske zvijezde Grace Kelly. Prema policijskim izvještajima, Grace je doživjela srčani udar dok je vozila te je imala saobraćajnu nesreću, prenosi Reuters.

Širom svijeta će se u njenu čast prezentirati knjige i magazini, a neke od njenih osobnih stvari će biti na aukciji. Također će biti predstavljen i ruž "Princess Grace Coral".

Mnogi se možda ne sjećaju bajkovite romanse koja se odigrala između Grace i njenog muža princa od Monaca, ali se zasigurno sjećaju nezaboravnog imidža koji je Grace imala.

Svojom jednostavnom i elegantnom frizurom te odjevnim predmetima pastelnih boja, Grace je postala modna ikona. Prema njenom izgledu u Americi među tinejdžerkama još uvijek se u posebnim prilikama koristi "Grace Kelly look".

Francuska modna kuća Hermes je jednu od svojih dizajnerskih torbica nazvala po njoj "Kelly Bag" i to nakon što je princeza viđena kako nosi tu pravokutnu krokodilsku tašnu. Prodaja te torbice je jako dobra iako joj cijena može dostići i 25.000 dolara.

Grace Kelly je rođena u bogatoj porodici iz Philadelphie. Odlučila je slijediti svoje snove o tome da postane glumica što joj se i ostvarilo. Glumila je u mnogim filmovima od kojih su najpoznatiji "Rear window", "To catch a thief" i "The County girl" za kojeg je dobila i Oscara.

Godine 1955., na Festivalu u Kanu, Grace je upoznala svog budućeg muža. Vjenčali su sljedeće godine i od tada više nikad nije glumila jer joj princ to nije dozvoljavao.